Nordic Monitor: Αποκάλυψη για παρακολουθήσεις πρεσβειών δυτικών χωρών από την Τουρκία

Αποκαλύψεις για παρακολούθηση πρεσβειών δυτικών χωρών και υποκλοπή συνομιλιών από την κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί συνομιλίες που προέρχονται από παρακολουθήσεις δυτικών πρεσβειών στην Τουρκία και τις «εξαργυρώνει» στην εσωτερική πολιτική, σύμφωνα με το Nordic Monitor.

Η κλιμάκωση της συλλογής πληροφοριών, ειδικά στις δυτικές πρεσβείες και η στενή παρακολούθηση Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών στην Άγκυρα επιβεβαιώθηκε δημόσια από τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με το Nordic Monitor. Μιλώντας σε ομάδα υποστηρικτών του κόμματος στην επαρχία Aydın, ο Σοϊλού ανέφερε αποσπάσματα από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών σε μια δυτική πρεσβεία. Δεν είπε πώς απέκτησε τις πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών που έγιναν στην πρεσβεία κεκλεισμένων των θυρών. Είναι πιθανό η υπηρεσία πληροφοριών να «χάκαρε» το τηλέφωνο ενός από τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση ή να είχε πληροφοριοδότη εντός της πρεσβείας.

Η αποκάλυψη επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία, η μεγαλύτερη υπηρεσία συγκέντρωσης πληροφοριών στην Τουρκία, η οποία λειτουργεί υπό την επίβλεψη του υπουργού Εσωτερικών, κατάφερε να ακούσει τη συνάντηση μεταξύ ξένων διπλωματών και πολιτικών της αντιπολίτευσης από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Αν και ο Σοϊλού έχει κατηγορήσει το CHP ότι συναντήθηκε με δυτικούς διπλωμάτες για να συζητήσουν την εσωτερική πολιτική, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για το περιεχόμενο της συνομιλίας.

«Θα αναφέρω κάθε φράση που είπες. Μίλησες ξεδιάντροπα με τον πρέσβη μιας ευρωπαϊκής χώρας για το πόσες έδρες θα κερδίσεις το 2023 [στις εκλογές]. Επιτρέψτε μου να σας πω ένα άλλο στοιχείο. Μιλήσατε για τον Çağatay Kılıç», είπε ο Σοϊλού για τη συνάντηση. Ο Kılıç είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου και στο παρελθόν υπηρέτησε ως σύμβουλος του Ερντογάν.

«Μιλήσατε για το γεγονός ότι ο πρώτος πρόεδρος [σ.σ. από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης] που θα εκλεγεί [στις επόμενες εκλογές] θα υπηρετήσει για δύο ή τρία χρόνια και μετά θα πρέπει να επιλέξετε νέο πρόεδρο. Αξιολογήσατε πώς η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου θα επηρέαζαν την Τουρκία. Μιλήσατε για όλες τις λεπτομέρειες εντός της [αντιπολιτευόμενης] Λαϊκής Συμμαχίας [μπλοκ], για τους [πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης] Αλί Μπαμπατζάν και Αχμέτ Νταβούτογλου και πώς να λάβετε ψήφους από το HDP [φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών]».

Παρακολουθούσαν τη Γερμανική πρεσβεία;

«Αν και ο Σοϊλού δεν κατονόμασε τη χώρα, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα. Ο Σοϊλού, ένας ακροδεξιός πολιτικός που συμμάχησε με την κυβέρνηση Ερντογάν, έχει βάλει στο στόχαστρο δημοσίως εδώ και αρκετό καιρό τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Τουρκία, πλήττοντας συχνά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με πολλαπλές θεωρίες συνωμοσίας.

Η στόχευση ξένων διπλωματών από τον υπουργό Εσωτερικών, έργο του οποίου είναι να προστατεύει και να διασφαλίζει διπλωματικές αποστολές και ξένους διπλωμάτες στην Τουρκία, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές ξένες πρωτεύουσες που ανησυχούν για την ασφάλεια των ανθρώπων τους στην Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2016, ένας αστυνομικός που απασχολούσε το Υπουργείο Εσωτερικών πυροβόλησε τον Ρώσο πρεσβευτή στην πιο ασφαλή περιοχή της Άγκυρας», σημειώνεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θέλει να παίξει βρώμικα και προφανώς αποφάσισε να κάνει μια εσωτερική πολιτική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2023 με την αφήγηση ότι η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τη Δύση, η οποία, κατά την άποψή της, στοχεύει να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν…».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ