Νεκροί ασθενείς σε νοσοκομείο στην Ινδία: Διαρροή δεξαμενής οξυγόνου

Οι Ινδοί αναγκάστηκαν να στραφούν στο Twitter, αναζητώντας φιάλες οξυγόνου, κλίνες σε νοσοκομεία ή φάρμακα για τους συγγενείς τους που έχουν κορονοϊό.

Τουλάχιστον 22 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σε δημόσιο νοσοκομείο του δυτικού κρατιδίου Μαχαράστρα της Ινδίας, όταν τελείωσε το οξυγόνο εξαιτίας διαρροής στη δεξαμενή.

Σύμφωνα με τη δήλωση του τοπικού αξιωματούχου, ο Σουράζ Μανταχάρε, «η δεξαμενή οξυγόνου παρουσίασε διαρροή στη διάρκεια του ανεφοδιασμού της και αυτό προκάλεσε τον θάνατο 22 ασθενών», ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στο εν λόγω νοσοκομείο νοσηλεύοντας ασθενείς με κορονοϊό.

Ήδη, δυο μέρες πριν, στην Ινδία σημειώθηκαν περισσότερα από 295.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τη χώρα να σπάει το ένα τραγικό ρεκόρ μολύνσεων μετά το άλλο τις τελευταίες ημέρες. Τα νοσοκομεία διώχνουν ασθενείς, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα και οξυγόνο.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Ινδοί αναγκάστηκαν να στραφούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να βρουν φιάλες οξυγόνου, κλίνες σε νοσοκομεία ή φάρμακα για τους συγγενείς τους που πάσχουν από COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, αυτοί που χρειάζονται φάρμακα ή πληροφορίες, μοιράζονται τους τηλεφωνικούς αριθμούς εθελοντών, πωλητών οξυγόνου ή φαρμάκων και λεπτομέρειες για το ποιο νοσοκομείο μπορεί να δεχθεί και άλλους ασθενείς χρησιμοποιώντας το hashtag #COVIDSOS.

Ορισμένοι από του χρήστες του Twitter, μάλιστα, έχουν προσφερθεί να μαγειρέψουν για τους ασθενείς με κορονοϊό που παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους ή να τους βοηθήσουν σε άλλες δουλειές, όπως για παράδειγμα να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους.

«Το Twitter κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνητικές γραμμές βοήθειας. Είμαστε μόνοι μας», έγραψε ένας χρήστης, ονόματι Καράμπιρ Σινγκ.

Αν και το Twitter δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην χώρα, όπως το Facebook και το WhatsApp, ωστόσο αποδεικνύεται ένα χρήσιμο εργαλείο στην κρίση του κορονοϊού, κυρίως χάρη στη λειτουργία re-tweet που αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των χρηστών που μπορούν να δουν ένα μήνυμα.

Μέσω του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου έχει διανεμηθεί ένα έγγραφο Google που έχει καταρτίσει μια ομάδα εθελοντών, στο οποίο καταγράφονται με λεπτομέρεια πληροφορίες για τις διαθέσιμες κλίνες των νοσοκομείων, τα αποθέματα σε οξυγόνο, γραμμές βοήθειας ασθενοφόρων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα κρατίδια.

Μάλιστα, ο 25χρονος Ουμάνγκ Γκαλάγια έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο στον οποίο οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν το όνομα μιας πόλης και αυτό που αναζητούν — οξυγόνο ή κάποιο αντιιικό φάρμακο. Ο ιστότοπος τους κατευθύνει σε αποτελέσματα στο Twitter και μέχρι τώρα τον έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι.

Την περασμένη Δευτέρα, η δημοσιογράφος, Σουέτα Ντας, απηύθυνε έκκληση μέσα από το Twitter, προσπαθώντας να βρει ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο και έναν αναπνευστήρα, για μια έγκυο γυναίκα στο Νέο Δελχί. Το μήνυμα της Ντας μεταδόθηκε γρήγορα και ένας αξιωματούχος της πόλης πρότεινε ένα νοσοκομείο.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα η δημοσιογράφος δημοσίευσε ένα άλλο μήνυμα:

«Η ασθενής πέθανε».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ