Νέες προκλήσεις από την Τουρκία – «Θα υποστηρίξουμε κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας»

«Η Ελλάδα τηρεί επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας», είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και επεσήμανε πως «δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας».

Την ώρα που έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για το αν θα συναντηθούν τελικά Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα», εξαπολύοντας «βολές» κατά της Ελλάδας. «Η Ελλάδα τηρεί επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας», είπε χαρακτηριστικά κι ανέφερε ότι στην Τουρκία θα υποστηρίξουν μέχρι τέλους κάθε σημείο της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας περιλαμβάνει τη βούληση μας να εκμεταλλευτούμε τα δηλωμένα ή τα διεθνή δικαιώματα της Τουρκίας, από ζωντανούς και μη ζωντανούς πόρους στις θάλασσες. Αν το CHP θέλει να δει ποιος ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική, δεν θα δει την Τουρκία αλλά την Ελλάδα που από απόσταση 600 χιλιομέτρων από τα δικά της εδάφη έρχεται και επιδεικνύει επιθετική στάση ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», δήλωσε ο κ. Οκτάι και συνέχισε: «Όπως κάνουμε σε κάθε σπιθαμή των εδαφών μας υποστηρίζοντας την εθνική στάση του Προέδρου μας, έτσι θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας».

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, η Άγκυρα κατηγορεί για ακόμα μια φορά την Ελλάδα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα.

Όπως αναφέρεται, «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με πρόσχημα τις ερευνητικές δραστηριότητες. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στις τελευταίες προκλητικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας. Η αντι-NAVTEX που εκδόθηκε δηλώνει ότι μέρος των δραστηριοτήτων αυτών είναι στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τις τουρκικές Αρχές, είναι εναντίον αυτής της παράνομης, προκλητικής και επεκτατικής πρωτοβουλίας της Ελλάδας, η οποία δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να έχει προηγηθεί συντονισμός με την Τουρκία, σύμφωνα με τους κανονισμούς».

Αντίθετη με τη θεωρία της «Γαλάζια Πατρίδας» η αντιπολίτευση

Αντίθετη στάση με όλα αυτά κρατά η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Ουνάλ Τσεβίκοζ, η θεωρία αυτή «είναι επιθετική, επεκτατική και εκτείνεται πέρα από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας είναι μια ρητορική που βοήθησε την κυβέρνηση του AKP να στρατιωτικοποιήσει και να κάνει πιο επιθετική την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Είναι μια έννοια που επεκτείνεται πιο πέρα από τα υπαρκτά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και προβλέπει την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μεγαλύτερη έκταση. Όταν την περιοχή που ονομάζεται Γαλάζια Πατρίδα, που φτάνει μέχρι και τα 200 μίλια απόσταση, την δείτε ως περιοχή κυριαρχίας σας, τότε δημιουργείτε την εντύπωση της επιθετικής και επεκτατικής χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ