Νέα παρέμβαση Μέρκελ: Ειρήνη στην Ευρώπη μόνο με τη συμμετοχή της Ρωσίας

Σε τρίτη παρέμβαση μέσα σε λίγες ημέρες για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία προχώρησε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χθες, Πέμπτη (7/10).

Ειδικότερα, η Μέρκελ, η οποία διατέλεσε καγκελάριος από το 2005 έως το 2021, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει μια διαρκή ειρήνη μόνο με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το Tass, η δήλωση αυτή έγινε σε τελετή αφιερωμένη στα 77α γενέθλια της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung στο Μόναχο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA, η Μέρκελ ανέφερε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Παράλληλα, η γερμανίδα πρώην καγκελάριος είπε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία ήταν ένα «σημείο καμπής» και προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ότι οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

«Συνιστούμε σε όλους να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα λόγια (σ.σ του Πούτιν) αντί να τα χαρακτηρίζουμε ως μπλόφα από την αρχή», είπε η Μέρκελ.

«Η Ευρώπη να μην απορρίπτει μελλοντικά μια σχέση με τη Ρωσία»

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η Μέρκελ είχε κάνει ξανά αναφορά στη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίος και ο σχεδιασμός της «μακροπρόθεσμης πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας».

Τότε, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είχε μιλήσει για «βαθιά καμπή» που σηματοδοτεί η 24η Φεβρουαρίου 2022 και για τη «μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η 24η Φεβρουαρίου 2022 σηματοδοτεί μια βαθιά καμπή. Επιπλέον, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνιστά τη μεγαλύτερη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά πρέπει να γίνει δουλειά σε μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, ακόμη και αν αυτό θα απαιτούσε μεγάλο σθένος», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, παραδεχόμενη ταυτόχρονα ότι «σήμερα αυτός ο στόχος μπορεί να μας φαίνεται εξίσου μη ρεαλιστικός όσο για τον Αντενάουερ το 1950 στο Γκόσλαρ η επανένωση της Γερμανίας».

Αναφερόμενη στη σημερινή θέση της Γερμανίας πάντως, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος εφησυχασμού», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με επαρκή ισχύ και αυτοπεποίθηση μπορεί και αυτή η κρίση να ξεπεραστεί», δήλωση η οποία έγινε δεκτή με χειροκρότημα από το ακροατήριο.

«Μην απορρίπτετε τα λόγια του Πούτιν σαν να είναι μπλόφα»

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ -μιλώντας για τον Χέλμουτ Κολ- είχε πει ότι αυτός θα έκανε το παν για την προστασία της Ουκρανίας, αλλά θα έκανε και το σχεδόν αδιανόητο, θα σκεφτόταν την επόμενη μέρα και ότι μπορούν να υπάρξουν και πάλι σχέσεις με τη Ρωσία.

Μάλιστα, η Μέρκελ στην εκδήλωση αυτή, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα λόγια του ρώσου προέδρου και να μην απορρίπτονται ως «μπλόφες».

«Πρέπει να παίρνετε τα λόγια του στα σοβαρά. Το να λαμβάνετε τα λόγια του στα σοβαρά και να μην τα απορρίπτετε από την αρχή σαν είναι μπλόφα, δεν είναι σε καμία περίπτωση ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμού, αλλά απόδειξη πολιτικής σοφίας», είπε η Μέρκελ σε μια σπάνια δημόσια δήλωση από τότε που αποχώρησε από τα καθήκοντά της στα τέλη του περασμένου έτους.

Όπως εξήγησε η ίδια, αυτή η πολιτική σοφία «συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστον εξίσου σημαντικό, στη δημιουργία νέου».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ