Νέα επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν μέσα σε λίγες ημέρες

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία, όπως δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου τη Δευτέρα, μετά τη συνομιλία μεταξύ των ηγετών.

Οι δυο ηγέτες «συζήτησαν την εξομάλυνση των τουρκο-συριακών σχέσεων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Άγκυρας να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή Ρώσων, Τούρκων και Σύρων εκπροσώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, οι ηγέτες σημείωσαν την πρακτική σημασία της συνεργασίας της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν στο πλαίσιο της «διαδικασίας της Αστάνα» για τη διευκόλυνση της συριακής διευθέτησης.

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν ενεργούν ως εγγυητές της ειρηνικής διευθέτησης της συριακής σύγκρουσης. Ξεκίνησαν επίσης ένα σχήμα για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία, που ονομάζεται «διαδικασία της Αστάνα» με τις πρώτες διαπραγματεύσεις να ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2017 στην πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας. Όπως σημειώνει το Κρεμλίνο «η διάθεση για περαιτέρω ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ρωσοτουρκικής συνεργασίας έχει επιβεβαιωθεί και από τις δύο πλευρές. Η αλληλεπίδραση στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου και της δημιουργίας ενός περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων».

Στην προηγούμενη συνομιλία τους που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου, οι ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία της υλοποίησης κοινών ενεργειακών έργων. Ο Ερντογάν δήλωσε τότε ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει σύντομα έναν οδικό χάρτη για τον κόμβο φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες συζήτησαν την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά. «Επανεξέτασαν την εφαρμογή της συμφωνίας – πακέτου της Κωνσταντινούπολης της 22ας Ιουλίου 2022 σχετικά με την απομάκρυνση των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και το ξεμπλοκάρισμα των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ιδίως τραυματιών.

«Η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία συνεχίστηκε. Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες επαφές στην Άγκυρα μεταξύ των Ρώσων και Ουκρανών επιτρόπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τέθηκε το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων, κυρίως τραυματιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η υπηρεσία Τύπου ανέφερε ότι ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους επέστησε την προσοχή του συνομιλητή του «στην καταστροφική πολιτική του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο έχει ποντάρει στην εντατικοποίηση των εχθροπραξιών με την υποστήριξη των δυτικών χορηγών, αυξάνοντας την ποσότητα των μεταφερόμενων όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού. «Ένα παράδειγμα της υποκριτικής πολιτικής του Κιέβου ήταν η απόρριψη της προσφοράς κατάπαυσης του πυρός κατά την περίοδο των Ορθόδοξων Χριστουγέννων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν

Αυτή είναι η δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν από τις αρχές του 2023, ενώ η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί στις 5 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον πόλεμο στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα του διαδρόμου σιτηρών και εξαγωγών αμμωνίας και συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα στο σχέδιο μετατροπής ρωσικών σιτηρών σε αλεύρι στην Τουρκία και αποστολής του σε αφρικανικές χώρες που το έχουν ανάγκη.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ