Νέα δολοφονία Ρώσου επιχειρηματία που συνδέεται με την Gazprom

Νέα δολοφονία Ρώσου ολιγάρχη, που βρέθηκε νεκρός μέσα στην έπαυλή του το μεσημέρι της Δευτέρας (4/7) στα προάστια της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Είναι ο 6ος μυστηριώδης θάνατος Ρώσου ολιγάρχη από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο πολυεκατομμυριούχος Ρώσος επιχειρηματίας Γιούρι Βορόνοφ, 61 ετών, δολοφονήθηκε από πυροβολισμούς στην έπαυλή του. Ο Βορόνοφ ήταν επικεφαλής μιας εταιρείας logistics που είχε προσοδοφόρα συμβόλαια με την Gazprom στην Αρκτική.

Νεκρός στην πισίνα του ο ολιγάρχης

Ο Βορόνοφ βρέθηκε να επιπλέει στην πισίνα με ένα τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι του και ένα πιστόλι Grand Power.

Είναι τουλάχιστον ο έκτος πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας που πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες από την αρχή του έτους, πολλοί εκ των οποίων με δεσμούς με την Gazprom. Οι δύο σκοτώθηκαν στο ίδιο προάστιο της Αγίας Πετρούπολης με τον Βορόνοφ.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή διερευνά τον θάνατο του Βορόνοφ, τον οποίο αυτή τη στιγμή αποδίδουν σε «διαμάχη με επιχειρηματικούς εταίρους».

Η σύζυγός του φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι ο Βορόνοφ πίστευε ότι τον εξαπατούσαν με «πολλά χρήματα» από «άτιμους» εργολάβους και συνεργάτες.

Αλλά ένας αριθμός θανάτων σε άλλες επαύλεις κοντά στην Αγία Πετρούπολη οδήγησε σε φήμες για δολοφονίες που οργανώθηκαν για να μοιάζουν σαν αυτοκτονίες.

Οι θάνατοι – μυστήριο

Ο Alexander Tyulakov, 61, ανώτερος αξιωματούχος οικονομικών και ασφάλειας της Gazprom, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του τον Φεβρουάριο.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτοκτόνησε, αλλά τοπικές αναφορές ανέφεραν ότι το σώμα του έδειξε σημάδια ξυλοδαρμού – υποδηλώνοντας ότι ο απαγχονισμός ήταν σκηνοθετημένος.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στην ίδια κατοικία, ο 60χρονος Leonid Shulman βρέθηκε μαχαιρωμένος μέχρι θανάτου στο μπάνιο του.

Ο Shulman ήταν επικεφαλής των μεταφορών της Gazprom Invest, ενός κλάδου του ενεργειακού κολοσσού που χειρίζεται τα επενδυτικά του έργα.

Ο δισεκατομμυριούχος Alexander Subbotin, 43, πρώην ανώτερο στέλεχος στον ενεργειακό κολοσσό Lukoil, βρέθηκε επίσης νεκρός τον Μάιο αφού «έλαβε συμβουλές από σαμάνους».

Μια θεωρία είναι ότι δηλητηριάστηκε από δηλητήριο φρύνων που προκάλεσε καρδιακή προσβολή.

Τον Απρίλιο, ο πλούσιος Vladislav Avayev, 51 ετών, πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου, φάνηκε να αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγό του Yelena, 47 ετών, και την κόρη του, 13.

Είχε δεσμούς υψηλού επιπέδου με τον κορυφαίο ρωσικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό Gazprombank.

Φίλοι αμφισβήτησαν αναφορές ότι ζήλευε αφού η γυναίκα του παραδέχτηκε ότι ήταν έγκυος από τον οδηγό τους. Υπάρχουν δε, ισχυρισμοί ότι είχε πρόσβαση στα οικονομικά μυστικά της ελίτ του Κρεμλίνου.

Αρκετές μέρες αργότερα, ο πολυεκατομμυριούχος Sergey Protosenya, 55 ετών, βρέθηκε απαγχονισμένος στην Ισπανία, αφού εμφανίστηκε ότι σκότωσε με τσεκούρι τη σύζυγό του Ναταλία, 53 ετών, και την έφηβη κόρη τους, Μαρία.

Ήταν πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, μιας εταιρείας επίσης στενά συνδεδεμένης με το Κρεμλίνο.

Όπως και με τον Avayev, υποδηλώνεται ότι αυτό μπορεί να ήταν μια δολοφονία που έγινε για να φαίνεται ως φόνος και αυτοκτονία.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας πολυεκατομμυριούχος κινητών τηλεφώνων και η σύζυγός του βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου σε μια άλλη υπόθεση που έχει εγείρει ερωτηματικά.

Ο γυμνός Yevgeny Palant, 47 ετών, και η σύζυγός του Olga, 50, γεννημένη στην Ουκρανία, βρέθηκαν με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι από την κόρη τους Polina, 20 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ