Μπορέλ: Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ναζί

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλειας της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ εξέδωσε ανακοίνωση για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Ο επιζών του Ολοκαυτώματος και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Elie Wiesel, δήλωσε: “Το να ξεχάσουμε θα ήταν όχι μόνο επικίνδυνο αλλά και προσβλητικό- το να ξεχάσουμε τους νεκρούς θα ήταν σαν να τους σκοτώνουμε για δεύτερη φορά”. Κατά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η ΕΕ τιμά τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων και των μελών άλλων στοχευμένων ομάδων που δολοφονήθηκαν βάναυσα και συστηματικά κατά τη διάρκεια της Shoah: της μεγαλύτερης τραγωδίας στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ναζί. Τα θύματα δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν. Κάθε κράτος σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να τιμήσει όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος, να καταδικάσει την άρνηση και τη διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος και να αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα που θα βοηθήσουν να αποτραπούν οι γενοκτονίες από το να συμβούν ποτέ ξανά.

Με την εξάπλωση της κακής πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης και με πολλούς παγκόσμιους ηγέτες να έχουν αποδιοπομπαίους τράγους τις μειονότητες, η εκπαίδευση των νεότερων γενεών για το Ολοκαύτωμα είναι το καλύτερο αντίδοτο. Είναι το καλύτερο εργαλείο για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και για να διασφαλιστεί ότι το μήνυμα “Ποτέ ξανά” θα αντηχεί στις μελλοντικές γενιές.

Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σήμερα με τον θάνατο των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Οι περισσότεροι από εκείνους που ήταν μάρτυρες και επέζησαν από τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν τις πιο σαφείς αναμνήσεις του Ολοκαυτώματος δεν είναι πλέον μαζί μας.

Ο αντισημιτισμός και η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι ασυμβίβαστα με τις οικουμενικές αξίες. Η πρώτη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής (2021-2030) περιλαμβάνει αρκετές διατάξεις για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού εντός και εκτός της ΕΕ και για την υποστήριξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού κόμβου για τον σύγχρονο αντισημιτισμό. Θα συνεχίσουμε να προωθούμε το έργο μας για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος τόσο εντός της ΕΕ, όσο και στο εξωτερικό, καθώς και στην πολυμερή αρένα: Στις 20 Ιανουαρίου 2022, ο ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την άρνηση και τη διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος το οποίο συνυπογράφουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σήμερα και τα επόμενα χρόνια, παραμένουμε ισχυρότεροι από ποτέ στη δέσμευσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε τη μνήμη όλων των θυμάτων και των δεινών τους. Το οφείλουμε σε όσους χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, το οφείλουμε στους επιζώντες και το οφείλουμε στις μελλοντικές μας γενιές.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ