Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου: Ανατολίτικο παζάρι για την πώληση F16, οι δηλώσεις

Όλα στο τραπέζι για τους Υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (18/1) στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της 2ης Υπουργικής Συνάντησης του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ.

Όπως φάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις μπροστά από τις κάμερες οι δυο υπουργοί συζήτησαν για όλα τα θέματα της στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών, μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ δυο αντιπροσωπειών με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Πρέσβη Σεντάτ Ονάλ και την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ την Τρίτη 17 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της δεύτερης υπουργικής συνάντησης του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις του πριν την έναρξη των συνομιλιών προς τους δημοσιογράφους ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Μπλίνκεν θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα και την οικονομική συνεργασία.

«Καίει» την Τουρκία η πώληση F-16

Όπως τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ «πέρυσι, ο όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών ξεπέρασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος μας είναι 100 δισεκατομμύρια δολάρια και, όπως συζήτησαν οι ομάδες μας, υπάρχουν ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων. Φυσικά, θα συζητήσουμε επίσης τη διμερή αμυντική μας συνεργασία, ιδίως το αίτημά μας για F-16».

Δηλώνοντας ότι το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «αναμένουμε ότι θα εγκριθεί σύμφωνα με τη συνεργασία μας και τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν επίσης η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδίως της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, και οι εξελίξεις στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

Δηλώνοντας ότι θα θεσμοθετήσουν τον Στρατηγικό Μηχανισμό Τουρκίας-ΗΠΑ, ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας είπε ότι ο μηχανισμός αυτός ήταν πολύ χρήσιμος μέχρι τώρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών ως συμμάχων σε ορισμένα θέματα.

Τονίζοντας ότι εκτιμούν τον ρόλο της Τουρκίας στη συμφωνία για τον διάδρομο των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, ο Μπιλίνκεν επισήμανε ότι θα συζητήσουν πολλές προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως την Ουκρανία, και τη συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ ως δύο συμμάχων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ