Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως απαραίτητο εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με ανακοίνωση του ευχήθηκε στην Ελλάδα για την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τονίζοντας ότι «η εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι» προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην εταιρική σχέση και τη φιλία των δυο χωρών, ευχόμενος στον ελληνικό λαό ένα έτος ειρήνης, ευημερίας και καλής υγείας.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συγχαίρω τον ελληνικό λαό και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο για τον εορτασμό της 202ης επετείου από την ίδρυση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Καθώς αναλογίζομαι το προηγούμενο έτος, είμαι υπερήφανος να πω ότι η εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας και οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως απαραίτητο εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ σε μια εποχή απαράμιλλων παγκόσμιων προκλήσεων.

Ξανά και ξανά, η Ελλάδα έχει σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, γεγονός που αποδεικνύεται πιο πρόσφατα από τη συνεχιζόμενη ζωτικής σημασίας υποστήριξή της προς την Ουκρανία περισσότερο από ένα χρόνο αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε τη βίαιη και απρόκλητη εισβολή πλήρους κλίμακας που στοίχισε αμέτρητες αθώες ζωές, μεταξύ άλλων στην πόλη της Μαριούπολης, που αποτελεί την πατρίδα μιας ελληνικής ταυτότητας για αιώνες. Από την ανατολική πλευρά της Ευρώπης μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα από αυτήν, η Ελλάδα έχει υπηρετήσει ως υπέρμαχος αρχών της ειρήνης και της ευημερίας και σας ευχαριστώ για τη συνεχή ηγεσία σας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψής μου ως Υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα φέτος, θυμήθηκα όχι μόνο τη θρυλική φιλοξενία της Ελλάδας, αλλά και τον μοναδικό της ρόλο ως γενέτειρα της δημοκρατίας. Αυτές οι αξιοσημείωτες αξίες που γεννήθηκαν στην Αθήνα είχαν απήχηση στους ιδρυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεχίζουν να αντηχούν σε ολόκληρο τον κόσμο, φωτίζοντας τον δρόμο προς τα εμπρός μέχρι σήμερα. Αυτή η αρχαία πηγή έμπνευσης μας επιτρέπει να είμαστε ενωμένοι στην αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων προκλήσεων.

Καθώς προσβλέπουμε σε ένα ακόμη έτος προκλήσεων και ευκαιριών, είμαι ενθαρρυμένος που η εταιρική μας σχέση παραμένει σταθερή. Θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις μας μαζί. Ο αμερικανικός λαός είναι αποφασισμένος στην αγάπη και την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Προσβλέπω στους τρόπους με τους οποίους θα εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση και τη φιλία μας και εύχομαι στον ελληνικό λαό ένα έτος ειρήνης, ευημερίας και καλής υγείας».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ