Μπάιντεν: Βουλευτές των ΗΠΑ απαιτούν να εξηγήσει την απόφαση να στείλει τανκς στην Ουκρανία

Μια ομάδα νομοθετών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απαίτησε εξηγήσεις από την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης και τον Τζο Μπάιντεν σχετικά με την απόφαση να σταλούν άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία.

«Ο αμερικανικός λαός δεν μας εξέλεξε για να ξοδεύουμε συνεχώς τα χρήματα που με κόπο κερδίζουν σε μια σύγκρουση στην άλλη άκρη του κόσμου χωρίς να επιδεικνύουμε την ικανότητα να παρακολουθούμε σωστά την τελική χρήση των όπλων, των πυρομαχικών, των τεθωρακισμένων οχημάτων και όλων των άλλων μορφών στρατιωτικής βοήθειας που παρέχονται [από την Ουάσιγκτον] στο Κίεβο», τόνισαν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων σε επιστολή που έστειλαν την Παρασκευή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στον επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν. Το μήνυμα συντάχθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους Τρόι Νελς (από το Τέξας), Λόρεν Μπόεμπερτ (από το Κολοράντο), Πολ Γκόσαρ και Έλι Κρέιν (και οι δύο από την Αριζόνα).

Σημειώνουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU), πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (ΕΣΕ) της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, «έδειξαν αδυναμία να αποτρέψουν την κλοπή και την πώληση στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων». Οι νομοθέτες καταδικάζουν την ΕΣΕ, αλλά χαρακτηρίζουν επίσης κλιμάκωση την απόφαση της συλλογικής Δύσης να προχωρήσει στην παράδοση αρμάτων στο Κίεβο. «<...> Η τρέχουσα κλιμάκωση της σύγκρουσης συνεχίζει να γίνεται εις βάρος του Αμερικανού φορολογούμενου», γράφουν τα μέλη της Βουλής.

Ως εκ τούτου, επιμένουν ότι ο Μπάιντεν και ο Όστιν πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά από συγκεκριμένες ερωτήσεις. Οι νομοθέτες ενδιαφέρονται για το «ποιες ενέργειες» πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αποτρέψει τα αμερικανικά όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που παραδόθηκαν στην AFU «από το να πέσουν στα χέρια εγκληματικών συμμοριών, τρομοκρατών <...>». Επιπλέον, οι συντάκτες της επιστολής θέλουν ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο να διευκρινίσουν πώς ακριβώς ελέγχεται η μεταφορά διαφόρων αμερικανικών στρατιωτικών εξοπλισμών στον τελικό χρήστη στην Ουκρανία. Τέλος, οι νομοθέτες θέλουν να μάθουν πώς η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον «σχεδιάζει να λογοδοτήσει για την απώλεια και την καταστροφή» των αμερικανικών όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκαν στην Ουκρανία «και να αποζημιώσει τους Αμερικανούς φορολογούμενους».

Οι συντάκτες του μηνύματος ζητούν απάντηση στα ερωτήματα αυτά έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Γκόσαρ, σε δήλωση που εξέδωσε στις 26 Ιανουαρίου, προειδοποίησε ότι «η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να στείλει αμερικανικά τανκς στην Ουκρανία» φέρνει «την άμεση εμπλοκή της Αμερικής σε έναν παγκόσμιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας» ένα βήμα πιο κοντά. «Πρόκειται για μια επικίνδυνη και απερίσκεπτη κλιμάκωση [των εντάσεων], η οποία συνδυάζεται με μια ιστορική κλιμάκωση από τη Γερμανία, η οποία έχει πλέον σπάσει την πολιτική της μη ανάμειξης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είναι πεπεισμένος ο βουλευτής. Αναφέρεται στην απόφαση του Βερολίνου να προμηθεύσει το Κίεβο με άρματα μάχης Leopard 2.

Ο Γκόσαρ επικαλείται τον Μπάιντεν, ο οποίος ο ίδιος είχε προηγουμένως παραδεχτεί ότι η παράδοση από τη Δύση στο Κίεβο «επιθετικού [στρατιωτικού] εξοπλισμού, καθώς και αεροσκαφών και αρμάτων μάχης <...> με αμερικανούς πιλότους και πληρώματα υπογραμμίζει μόνο: αυτό, ό,τι κι αν λέτε, λέγεται Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

«Εξαιτίας του Τζο Μπάιντεν – εξαιτίας της νέας του απόφασης, των κινήσεών του – ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, κατά δική του ομολογία, γίνεται κάθε μέρα πιο πιθανός. Η Αμερική δεν πρέπει να στείλει τανκς στην Ουκρανία, ούτε καν στρατιωτικό εξοπλισμό <...>. Χρειαζόμαστε ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, όχι περισσότερο αμερικανικό [στρατιωτικό] εξοπλισμό και τανκς. Αυτή η <...> [σύγκρουση] πρέπει να επιλυθεί. Και η Αμερική πρέπει να είναι ειρηνοποιός, όχι πολεμοκάπηλος», έγραψε ο Γκόσαρ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ