Όχι μόνο στην Σανγκάη – Lockdown για 165 εκατ. κατοίκους σε 27 πόλεις στην Κίνα

Όσο κι αν η Σανγκάη βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για το σκληρό lockdown που εφαρμόζουν οι αρχές, μέτρα καραντίνας εφαρμόζονται και στο Πεκίνο, αλλά και σε άλλες 25 πόλεις στην Κίνα.

Η Σανγκάη βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας επιδημίας, καταγράφοντας πάνω από 10.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Οι αρχές αντέδρασαν με ένα lockdown σε όλη την πόλη που διήρκεσε εβδομάδες, περιορίζοντας 25 εκατομμύρια κατοίκους του άλλοτε πολυσύχναστου οικονομικού κόμβου σε σπίτια, γειτονιές ή και σε στρατόπεδα καραντίνας.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι του Πεκίνου ξεκίνησαν μαζικά test. Έκλεισαν σχολεία και επέβαλαν στοχευμένα lockdown σε συγκροτήματα κατοικιών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις μολύνσεις. Ενέργειες που έχουν πυροδοτήσει φόβους για ευρύτερο lockdown παρόμοιο με αυτό της Σανγκάης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η Κίνα επιμένει σε μια αυστηρή στρατηγική μηδενικού Covid που χρησιμοποιεί lockdown, μέτρα καραντίνας και κλείσιμο συνόρων για να περιορίσει τον ιό.

Αλλά η άφιξη της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Omicron έθεσε υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα αυτής της στρατηγικής, με τον ιό να εξαπλώνεται σε διαφορετικές πόλεις και επαρχίες ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τον περιορίσει η κυβέρνηση.

Οι αρχές επιβάλλουν τώρα πλήρη ή μερικό lockdown σε τουλάχιστον 27 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Τα περιοριστικά μέτρα έως και 165 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNN.

lockdown Κίνα, Σαγκάη

Πού είναι τα lockdown και οι περιορισμοί;

Τα κρούσματα στην Κίνα άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο. Σύντομα εξελίχθηκαν στη χειρότερη έξαρση που έχει δει η χώρα από το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν στις αρχές του 2020.

Η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν επλήγη σκληρά κατά τα πρώτα στάδια της επιδημίας. Οι αρχές έθεσαν την επαρχιακή πρωτεύουσα Changchun, έναν βιομηχανικό κόμβο, σε αυστηρό lockdown στις 11 Μαρτίου, με την κοντινή πόλη Jilin να ακολουθεί το παράδειγμά της στις 21 Μαρτίου.

Την Πέμπτη (28/4), οι αρχές στην πόλη Changchun και Jilin, οι οποίες έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 13,5 εκατομμυρίων κατοίκων, δήλωσαν ότι σύντομα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά τα lockdown, αν και παραμένει ασαφές πώς θα μοιάζει αυτή η διαδικασία ή υπό ποιες συνθήκες θα να τους επιτραπεί να βγουν από τα σπίτια τους.

Οι αρχές έκλεισαν επίσης πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου οικονομικού κέντρου του Shenzhen, τον Μάρτιο.

Η Σανγκάη, η οποία έχει καταγράψει περισσότερα από μισό εκατομμύριο κρούσματα από την 1η Μαρτίου, εισήγαγε ένα κλιμακωτό lockdown στα τέλη Μαρτίου.

Αυτό έγινε lockdown σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος του μήνα.

Ορισμένες γειτονιές μπορούν να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα καραντίνας εάν δεν έχουν αναφέρει κρούσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως δήλωσαν οι αρχές της Σαγκάης. Αλλά δεν είναι παρά μια ισχνή ελευθερία, με την απειλή επαναφοράς του lockdown εάν εντοπιστεί έστω και ένα κρούσμα.

Δοκιμές στο Πεκίνο

Στο Πεκίνο, έγιναν μαζικά τεστ σε σχεδόν 20 εκατομμύρια κατοίκους, περίπου στο 90% του πληθυσμού της πόλης. Πρόκειται για μέτρα που εφαρμόζουν οι Κινέζοι στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικού covid.

Τα στοχευμένα lockdown στην περιοχή Chaoyang του Πεκίνου αυτή την εβδομάδα απαγόρευσαν στους κατοίκους 13 κτιρίων να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους και στους κατοίκους άλλων 33 κτιρίων να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους.

Η πρωτεύουσα έκλεισε τα σχολεία σε πολλές από τις πολυπληθέστερες συνοικίες της την Πέμπτη. Πολλά μεγάλα νοσοκομεία ανακοίνωσαν επίσης ότι κλείνουν όπως και ένας αριθμός χώρων διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων, που έχει επίσης διαταχθεί να κλείσουν.

Πλήρης ή σε ολόκληρη την περιοχή lockdown ισχύουν σε περισσότερες από 22 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Hangzhou, όπου ζουν 12,2 εκατομμύρια άνθρωποι, της Suzhou, όπου ζουν 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι και το Χαρμπίν, όπου ζουν 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εκτείνονται σε 14 επαρχίες, από τη μακρινή βορειοανατολική επαρχία Heilongjiang έως τη νότια Guangxi και την ορεινή δυτική επαρχία Qinghai.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ