Μόνο οι σοβαρά ασθενείς στα νοσοκομεία της Ιαπωνίας, νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε πως μόνο οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό θα διακομίζονται στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει υψηλός στην Ιαπωνία, ξεπερνώντας τις 10.000 μολύνσεις ημερησίως, και ως συνέπεια οι πιέσεις στο σύστημα υγείας της χώρας κλιμακώνονται. Μόνο το περασμένο Σάββατο, το Τόκυο κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 4.058, ενώ το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν στην ιαπωνική πρωτεύουσα 3.709 νέες μολύνσεις.

Για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της πανδημίας, που έχει ενταθεί κατά τη διάρκεια των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν πως πλέον, μόνο οι ασθενείς που νοσούν σοβαρά από covid-19 και όσοι κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά θα διακομίζονται στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Κατσουνόμπο Κάτο, λιγότεροι ηλικιωμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν εμβολιαστεί, μολύνονται από κορονοϊό.

«Αντίθετα, αυξάνονται τα κρούσματα μεταξύ των νεότερων, ενώ άνοδο παρουσιάζουν και οι ασθενείς ηλικίας 40 με 59 ετών που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα», τόνισε. «Με πολλούς ανθρώπους να εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω ηλίασης, κάποιοι (ασθενείς με covid-19) δεν εισάγονται αμέσως και αναρρώνουν στα σπίτια τους».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την αλλαγή αυτή στην πολιτική, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως όσοι αναρρώνουν στα σπίτια τους θα μπορούν να διακομιστούν σε νοσοκομείο, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όμως κάποιοι φοβούνται ότι η αλλαγή αυτή στην πολιτική των εισαγωγών στα νοσοκομεία ενδέχεται να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους.

«Το αποκαλούν θεραπεία στο σπίτι, την ώρα που στην πραγματικότητα είναι εγκατάλειψη στο σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας Γιούκιο Έντάνο μιλώντας στην κρατική τηλεόραση NHK.

Καθυστέρηση της εμβολιαστικής εκστρατείας

Η χώρα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει μια καταστροφική εξάπλωση της covid-19 και μέχρι την Κυριακή είχε καταγράψει περίπου 932.000 κρούσματα και λίγους περισσότερους από 15.000 θανάτους.

Όμως τώρα δυσκολεύεται να ελέγξει την εξάπλωση του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Στο μεταξύ λιγότερο από το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, περιλαμβανόμενων των τριών τετάρτων των πολιτών άνω των 65 ετών. Την Κυριακή σχεδόν το 70% των νοσοκομειακών κλινών για όσους νοσούν σοβαρά από covid-19 ήταν γεμάτο, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών του Τόκιο.

Ωστόσο ο Σαγκάρα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Showa εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεωρητικά ελεύθερων κλινών και των κλινών που μπορούν να δεχθούν αμέσως ασθενείς με covid-19.

«Πιστεύω ότι αυτές είναι σχεδόν μηδενικές», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι αν εξακολουθήσουν να αυξάνονται οι μολύνσεις, τα νοσοκομεία θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις επεμβάσεις και άλλες θεραπείες που δεν σχετίζονται με την covid-19.

«Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση στην οποία οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έχουν γίνει, αλλά το σύστημα υγείας θα έχει καταρρεύσει», υπογράμμισε. «Αυτή τη στιγμή οι μολύνσεις εξαπλώνονται αρκετά και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, (οι Ολυμπιακοί) θα θεωρηθούν αποτυχία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tokyo Shimbum, 12.000 ασθενείς με covid-19 αναρρώνουν στα σπίτια τους, αριθμός 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρωθυπουργός Σούγκα και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ισχυρίζονται ότι δεν συνδέεται το διεθνές αθλητικό γεγονός με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιαπωνία.

Παρ’ όλα αυτά υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι η διεξαγωγή των Αγώνων έστειλε συγκεχυμένα μηνύματα στους πολίτες σχετικά με την ανάγκη να παραμείνουν στα σπίτια τους, συμβάλλοντας στην εξάπλωση της ασθένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ