Μετάλλαξη όμικρον – κρούσματα: Εξάπλωση σε πολλές χώρες του πλανήτη

Όλο και περισσότερες χώρες επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από τη μετάλλαξη Όμικον. Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο. Συγκεκριμένα, δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα στην Αυστραλία, με το Υπουργείο Υγείας της πιο πολυπληθούς πολιτείας της χώρας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, να ανακοινώνει ότι δύο ταξιδιώτες που έφτασαν το Σάββατο (27/11) στο Σίδνεϊ από το νότιο τμήμα της Αφρικής βρέθηκαν θετικοί στο νέο στέλεχος.

Και οι δύο ήταν ασυμπτωματικοί, πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με τις Αρχές. Άλλοι 12 επιβάτες της ίδιας πτήσης, που επίσης προέρχονται από το νότιο τμήμα της Αφρικής, μπήκαν σε απομόνωση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διαγνωστεί θετικοί, ενώ οι συνολικά 260 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος -επιβάτες και πλήρωμα- έχουν λάβει εντολή να αυτοαπομονωθούν.

Ίσως να είναι δύσκολο να περιοριστεί

Τα κρούσματα στην Αυστραλία αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού ίσως αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί. Το Όμικρον εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρικής και έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ. Οι Αρχές της Αυστρίας εξατάζουν σήμερα ένα ύποπτο κρούσμα.

Το νέο αυτό στέλεχος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «στέλεχος ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, έχει προκαλέσει ανησυχία παγκοσμίως καθώς ενδέχεται να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και να παρατείνει την πανδημία Covid-19, η οποία διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια.

ergastirio 1

Οι χώρες προσπαθούν να αμυνθούν στο νέο στέλεχος

Η παραλλαγή Όμικρον θεωρείται πιο μεταδοτική από προηγούμενες, αν και οι ειδικοί ακόμη δεν γνωρίζουν αν προκαλεί πιο σοβαρή ή πιο ήπια νόσηση σε σχέση με άλλα στελέχη. Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει ή σχεδιάζουν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής. Υιοθετώντας τα πιο δραστικά μέτρα μέχρι στιγμής, το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (27/11) ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός του όλων των αλλοδαπών, ενώ επαναφέρει σε λειτουργία μια τεχνολογία παρακολούθησης των προσώπων μέσω των κινητών τους τηλεφώνων προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον στη χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στη χώρα θα ισχύει για 14 ημέρες. Στο διάστημα αυτό οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του στελέχους Όμικρον. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κατήγγειλε χθες τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επισημαίνοντας ότι είναι άδικοι και πιθανόν θα βλάψουν την οικονομία της. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τιμωρείται για την επιστημονική της ικανότητα να εντοπίσει έγκαιρα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Μεγάλη Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον που σχετίζονταν με ταξίδια στο νότιο τμήμα της Αφρικής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του στελέχους, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης όλων όσοι φτάνουν στη χώρα να υποβάλλονται σε τεστ PCR.

Γερμανία – Βαυαρία

Οι Αρχές του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας επίσης ανακοίνωσαν χθες δύο κρούσματα του νέου στελέχους.

Ιταλία

Στην Ιταλία το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας επισήμανε ότι ένα κρούσμα του νέου στελέχους εντοπίστηκε στο Μιλάνο σε ένα πρόσωπο που επέστρεψε από τη Μοζαμβίκη.

agglia 1 1

Διαφωνίες για τους περιορισμούς

Αν και οι επιδημιολόγοι λένε πως ίσως είναι αργά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών, πολλές χώρες -όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, τα κράτη της ΕΕ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη-έχουν ανακοινώσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς για τα κράτη της νότιας Αφρικής. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Μεξικού, Ούγο Λόπες Γκατέλ, δήλωσε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έλαβαν κάποιες χώρες «δυσανάλογα».

Χθες, το Σάββατο, επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο μολυσματικό ή ότι ξεφεύγει από την ανοσία των εμβολίων. (Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί) επηρεάζουν την οικονομία και την ευημερία των πολιτών». Το στέλεχος Όμικρον εμφανίστηκε σε μια περίοδο που πολλές χώρες στην Ευρώπη ήταν ήδη αντιμέτωπες με άνοδο των κρουσμάτων της Covid-19, με κάποιες από αυτές να έχουν επαναφέρει περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Ανισότητα στα εμβόλια

Εξάλλου, η νέα παραλλαγή έφερε ξανά στο προσκήνιο τις τεράστιες ανισότητες στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο. Την ώρα που πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να χορηγούν στους κατοίκους τους τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου, λιγότερο από το 7% των κατοίκων των χωρών με χαμηλό εισόδημα έχει λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με ιατρικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Σεθ Μπέρκλι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μηχανισμού GAVI, ο οποίος μαζί με τον ΠΟΥ έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία COVAX, με στόχο να υπάρξει πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων κορωνοϊού, δήλωσε ότι η πρόσβαση στα παρασκευάσματα είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών: «Αν και πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το Όμικρον, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για όσο διάστημα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γης δεν έχει εμβολιαστεί θα εμφανίζονται παραλλαγμένα στελέχη και η πανδημία θα συνεχίσει να παρατείνεται».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ