Μεντβέντεφ: Κανένας πόλεμος δεν θα ήταν επιθυμητός υπό οποιεσδήποτε συνθήκες

«Κανείς δεν επιθυμεί πόλεμο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε πόλεμος. Πόσο μάλλον αν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και, ας πούμε, της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

«Οι διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας είναι η μόνη δυνατότητα διευθέτησης της κατάστασης», πιστεύει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης.

«Κανένας πόλεμος δεν θα ήταν επιθυμητός υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Κανείς δεν επιθυμεί πόλεμο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε πόλεμος. Πόσο μάλλον αν υπάρξει σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και, ας πούμε, της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

«Προφανώς, η κύρια και η μόνη δυνατότητα εδώ είναι να διαπραγματευτούμε τις εγγυήσεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας πολιτικά και διπλωματικά μέσα, διαπραγματεύσεις και την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας, η οποία κατοχυρώνεται σε όλα τα βασικά ευρωπαϊκά και διεθνή έγγραφα, όπου η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης πλευράς» πρόσθεσε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τέτοια γεγονότα όπως ο πόλεμος θα ήταν τρομερά. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βγάζουν χρήματα, οι οποίοι κερδοσκοπούν στην κλιμάκωση της κατάστασης. «Κάποιοι από αυτούς από άγνοια, και κάποιοι άλλοι, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

«Η Βορειοατλαντική Συμμαχία απέτυχε να τηρήσει τις προηγούμενες υποσχέσεις της να μην κινηθεί προς τα ανατολικά και τώρα έχει φτάσει μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Υποσχέθηκαν να μην αναπτύξουν το ΝΑΤΟ, δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους. Λένε: “Δεν υπογράψαμε τίποτα”. Αλλά τέτοιες υποσχέσεις, τέτοιες διαβεβαιώσεις δόθηκαν, γνωστό πότε και σε ποιον», δήλωσε ο επίσης ο Μεντβέντεφ.

Συνεχίζοντας σημείωσε «Υποσχέθηκαν να μην προχωρήσουν, ας πούμε, στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης; Υποσχέθηκαν. Σε συζητήσεις, ιδιωτικά, αυτό και εκείνο. Δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν κανένα από αυτά. Και τώρα πλησιάζουν ακόμη και τα σύνορά μας».

Οι προτάσεις της Ρωσίας σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας «είναι οι κόκκινες γραμμές που ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι είναι ήδη πολύ, πολύ κοντά. Δεν είναι άκαμπτες, είναι απλώς πολύ συγκεκριμένες, πολύ συγκεκριμένες και καταγράφουν τις ανησυχίες μας», δήλωσε σε άλλο σημείο ο Μεντβέντεφ.

«Δεν είναι καν για την Ουκρανία, για παράδειγμα, ή κάποια άλλη χώρα, αλλά πρόκειται για μια πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας», συνέχισε.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εάν, για παράδειγμα, η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξει μια νέα στρατιωτική βάση και νέοι τύποι εντυπωσιακών όπλων ακριβώς στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία. «Υπό αυτή την έννοια, εισερχόμαστε σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση και δεν μπορούμε παρά να το λάβουμε υπόψη μας. Οι προτάσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν και παραδόθηκαν στους Αμερικανούς, σχετίζονται με αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ