Λήξη πολέμου στις 9 Μαΐου: Η Ρωσία ξεκινά τη “δεύτερη φάση”, ήττα προβλέπουν οι Δυτικοί

Οι επικεφαλής του στρατού της Ρωσίας πραγματοποίησαν μια ευρεία ενημέρωση, ανακοινώνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στη «δεύτερη φάση» του. Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, η ανταποκρίτρια των Financial Times, Πολίνα Ιβάνοβα, βασίζεται στα λεγόμενα των Ρώσων και παρουσιάζει μια περίληψη των όσων θέλησε να κάνει η Ρωσία, αλλά και το γιατί και το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή αναφορικά με το σημείο του πολέμου. Όπως επισημαίνει, αρχικά οι στρατηγοί τόνισαν ότι η πρόθεση και σκοπός της Ρωσίας ήταν πάντα και μόνο να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς. «Είχε δύο επιλογές: να πολεμήσει στα ανατολικά, αλλά να επιτρέψει στο Κίεβο να αναπληρώσει τις δυνάμεις του ή να ξεκινήσει με τον αποκλεισμό των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα», αναφέρει η Ιβάνοβα.

Προσθέτει, ακόμη, πως, σύμφωνα με τους στρατηγούς, κατά τη διάρκεια του πολέμου που έχει συμπληρώσει ήδη ένα μήνα, η Ρωσία έχει χτυπήσει τις περισσότερες από τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας. Επομένως μπορεί τώρα να προχωρήσει στην επόμενη φάση, η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στην ανατολή και θα μπορούσε να περιλαμβάνει ισχυρούς βομβαρδισμούς.

Ρώσοι: Δεν είχαμε σκοπό να καταλάβουμε το Κίεβο

Η Ιβάνοβα αναφέρεται, στη συνέχεια, στις δηλώσεις των Ρώσων στρατιωτικών ότι η χώρα τους δεν είχε ποτέ σκοπό να καταλάβει το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις.«Αυτό που λέμε δεν είναι πισωγύρισμα δοσμένο με άλλα λόγια, είναι όλα μέρος του σχεδίου», σημείωσαν οι ίδιοι. Και το σχέδιο ήταν να αποσπαστεί η προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων, την ώρα που η Ρωσία μαζί με τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ κέρδιζαν εδάφη στα ανατολικά. Η δημοσιογράφος των Financial Times υπογράμμισε, ακόμη, τις εκτενείς αναφορές των Ρώσων αξιωματικών περί μη στόχευσης πολιτικών υποδομών και αποφυγής απωλειών αμάχων και τελείωσε την ανάρτησή της με την ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας για τον νέο επίσημο αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

Όπως επεσήμανε, πρόκειται για τη δεύτερη δήλωση από τη ρωσική πλευρά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, σύμφωνα με την οποία 1.351 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Η Ιβάνοβα, πάντως, τονίζει ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις που έχουν δημοσιεύσει έως τώρα τόσο η ουκρανική όσο και η διεθνής κοινότητα.

Daily Mail: Στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα σημάνει το τέλος του πολέμου

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει ήδη κηρύξει την 9η Μαΐου ως την ημερομηνία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχεί στην ημέρα που η Ρωσία νίκησε τους ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ισχυρίζεται ο αξιωματούχος του Κιέβου, σύμφωνα με την «Daily Mail». Σε ανάρτησή του στο Facebook, το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι η ρωσική προπαγάνδα «επιβάλλει την ιδέα ότι ο πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 9 Μαΐου 2022». Εκείνη την ημέρα πραγματοποιείται μια εντυπωσιακή ετήσια παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να γιορταστεί η παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μεταξύ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγεται συνεχώς έργο προπαγάνδας, γεγονός που επιβάλλει την ιδέα ότι ο πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τις 9 Μαΐου 2022», ανέφερε το γενικό επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην ανάρτησή του.

Τι γράφει το BBC

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τους FT και το BBC γράφει ότι η πρώτη φάση του πολέμου στην Ουκρανία έχει περάσει. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί ως επί το πλείστον και ότι στόχος είναι η «απελευθέρωση» της περιοχής Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Η ανακοίνωση δείχνει ότι η Ρωσία πιθανόν να στραφεί σε πιο περιορισμένους στόχους μετά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κρεμλίνου, τα οποία αναπαράγουν τα ρωσικά ΜΜΕ,  οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής Λουχάνσκ της Ουκρανίας και το 54% της περιοχής του Ντόνετσκ. Σημειώνεται ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα ήταν άμεση σε οποιαδήποτε προσπάθεια να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία, κάτι που το Κίεβο ζήτησε από το ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ δεν συμφώνησε. Το BBC αναφέρεται, ακόμη, στη σθεναρή ουκρανική αντίσταση εδικά στα δυτικά της Ουκρανίας αλλά και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ