Λιβύη: Υπέρ των διαδηλώσεων ο πρωθυπουργός Ντμπέιμπα

Ο Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, ανακοίνωσε την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Ντμπέιμπα δήλωσε: «Υποστηρίζω τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Όλες οι οργανώσεις της χώρας, ιδίως η κυβέρνηση, πρέπει να φύγουν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω εκλογών. Ο λιβυκός λαός γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που μπλόκαραν τις εκλογές και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και έκλεισαν τις πετρελαιοπηγές, γεγονός που αύξησε περαιτέρω τις δυσκολίες διαβίωσης του λαού».

Οι Λίβυοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τρίπολη, το Τομπρούκ, τη Σύρτη, τη Ντερνέ, καθώς και στη Βεγγάζη στα ανατολικά της χώρας, όπου ελήφθησαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στη Βεγγάζη, μικρά καταστήματα και ελαστικά οχημάτων σε ορισμένους δρόμους της πόλης πυρπολήθηκαν. Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ και έβαλαν φωτιά στην είσοδο του κτιρίου.

Εκτός από αιτήματα όπως η επίλυση των διακοπών ρεύματος το συντομότερο δυνατό, η ακύρωση της απόφασης για την κατάργηση της κρατικής στήριξης των πετρελαιοειδών και η μείωση των τιμών του ψωμιού, οι διαδηλωτές ζητούν επίσης την κατάργηση των νομοθετικών και εκτελεστικών οργάνων, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό.

Μια ομάδα που οργανώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε καλέσει σε διαδηλώσεις και πολιτική ανυπακοή σε όλες τις πόλεις της Λιβύης την 1η Ιουλίου με το σύνθημα «Επανάσταση της νεολαίας».

Οι συνομιλίες στην Αίγυπτο και τη Γενεύη απέτυχαν να φέρουν αποτελέσματα

Οι διαπραγματεύσεις της μικτής επιτροπής αποτελούμενης από τα μέλη του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης και της Βουλής των Αντιπροσώπων (ΒΑ) που διεξήχθησαν υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μεταξύ 11-19 Ιουνίου στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα.

Με τη συμμετοχή της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στεφανι Ουίλιαμς, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη μεταξύ 28-30 Ιουνίου μεταξύ του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους Καλέντ Αλ Μίσρι και του προέδρου του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ και των αντιπροσωπειών τους απέτυχαν επίσης να καταλήξουν σε συναίνεση.

Η Ουίλιαμς ανακοίνωσε στις 30 Ιουνίου ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ και του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης στη Γενεύη δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ενώ ο Φάτι Μπασάγκα, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ, απείλησε να εισέλθει με τη βία στην πρωτεύουσα Τρίπολη χθες το βράδυ.

Το χρονικό

Στις συνεδριάσεις του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο του 2020, αποφασίστηκε η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου 2021, αλλά οι εκλογές δεν μπόρεσαν να διεξαχθούν στην προγραμματισμένη ημερομηνία.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ εξέλεξε τον Φάτι Μπασάγκα ως πρωθυπουργό στις 10 Φεβρουαρίου σε μια συνεδρίαση στην οποία δεν συμμετείχαν οι περισσότεροι βουλευτές από τα δυτικά της χώρας, με την αιτιολογία ότι η θητεία της σημερινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας έληγε στις 24 Δεκεμβρίου 2021, και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπασάγκα την 1η Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, κατηγόρησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι απομακρύνεται από τον οδικό χάρτη που ορίζει η Συμφωνία της Γενεύης, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος και θα παραδώσει το αξίωμα μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ