Κυβέρνηση Τζόνσον – παραιτήσεις: Πολιτική κρίση στην Βρετανία

Δύο κορυφαίοι υπουργοί του Μπόρις Τζόνσον υπέβαλαν την παραίτησή τους, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση της Βρετανίας. Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν αργά σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζάβιντ δήλωσε πως ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του» ενώ από την πλευρά του ο Σουνάκ, με επιστολή του παράλληλα που ανάρτησε στο twitter, γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών είπε πως με δισταγμό πήρε την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

«Ήταν προνόμιο που μου ζητήθηκε να επιστρέψω στην κυβέρνηση για να υπηρετήσω ως υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας». Εμείς (σσ. το Συντηρητικό Κόμμα) μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι πολίτες συμπεραίνουν ότι τώρα δεν είμαστε τίποτα από τα δύο. Λυπάμαι που το λέω αλλά είναι σαφές για εμένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας (σσ. Μπόρις Τζόνσον) και ως εκ τούτου έχετε χάσει και την εμπιστοσύνη μου», γράφει στην επιστολή παραίτησής του ο πρώην- πλέον- υπουργός Υγείας.

Ρίσι Σουνάκ σε Τζόνσον: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»

Στην επιστολή του, ο Ρίσι Σουνάκ αναφέρει ότι «το κοινό περιμένει δικαίως η κυβέρνηση να συμπεριφερθεί σωστά, αρμοδίως και σοβαρά». Και προσθέτει: «Πιστεύω για αυτά τα πρότυπα αξίζει να παλέψουμε και για αυτό παραιτούμαι». Ο Σουνάκ λέει ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Πιστεύω δημόσια ότι το κοινό είναι έτοιμο να ακούσει αυτήν την αλήθεια. Οι λαοί μας πρέπει να γνωρίζουν ότι ενώ υπάρχει δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον, δεν είναι εύκολο».

«Κατά την προετοιμασία για την προτεινόμενη κοινή μας ομιλία για την οικονομία την επόμενη εβδομάδα, μου έγινε σαφές ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές. Λυπάμαι που αποχωρώ από την κυβέρνηση, αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», προσθέτει.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ