Κύπρος: Εγιναν στα κατεχόμενα οι ταφές οστών 14 ανήλικων Τουρκοκύπριων που είχαν δολοφονηθεί τον Αύγουστο του 1974

Τελετή ταφής 14 Τουρκοκύπριων παιδιών που δολοφονήθηκαν από την ΕΟΚΑ Β΄ τον Αύγουστο του 1974 έγινε στο κατεχόμενο χωριό Μαράθα στην Κύπρο, στις 26 Δεκεμβρίου.

Τα οστά των 14 παιδιών, από τριών έως δεκαπέντε ετών, ταυτοποιήθηκαν με το μέθοδο του DNA, στον ομαδικό τάφο των θυμάτων που είχαν δολοφονηθεί τον Αύγουστο του 1974 από Ελληνοκύπριους στα χωριά Αλόα, Σανταλάρη και Μαράθα.

Τα μικρότερα παιδιά ήταν δύο κορίτσια, τεσσάρων και έξι μηνών, και το μεγαλύτερο 15 ετών. Τέσσερα εκ των 14 παιδιών που τάφηκαν προχθές ήταν αδέρφια. Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, παρούσα στην τελετή ήταν η κυρία Εμινέ Ρεϊχάν, η οποία έθαψε τον δεκάχρονο γιό της μετά από 46 χρόνια. Παρών και ο Μπαϊράμ Καραμπουντάκ, ο οποίος στις σφαγές έχασε την σύζυγό του και τα 5 παιδιά του.

Όπως μεταδίδει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, η τελετή έγινε στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ψευδοκράτους ενώ παρόντα ήταν και τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής αγνοουμένων που βοήθησαν στην εκταφή και ταυτοποίηση των λειψάνων. Η ΔΕΑ αποτελείται από ένας εκπρόσωπο του ΟΗΕ, έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο.

tourko

Σημειώνεται ότι οι εκταφές στον ομαδικό τάφο στην Μαράθα έγιναν σε τρεις αποστολές της ΔΕΑ μεταξύ 14 Οκτωβρίου 2015 και 5 Φεβρουαρίου 2016. Είχαν εντοπισθεί τα οστά 89 προσώπων. Η πρώτη κηδεία είχε γίνει τον Αύγουστο του 2017, η προχθεσινή των 14 παιδιών ήταν η έκτη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ