Ο «Κυκλώνας – βόμβα», όπως τον έχουν χαρακτηρίσει οι μετεωρολόγοι, πάγωσε τις ΗΠΑ. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Αμερικής – είναι υπό συνεχείς προειδοποιήσεις ή υποδείξεις για τις συνέπειες από τις χιονοθύελλες και τις πολικές θερμοκρασίες.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν στα μεσοδυτικά και τα νότια των, ενώ οι χειρότερες δεν έχουν έρθει ακόμη στα ανατολικά, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ στις ΗΠΑ.
Περισσότερες από 3.400 πτήσεις ακυρώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την Παρασκευή (23/12) και οι τοπικές αρχές σε όλη τη χώρα συνιστούν προσοχή, καθώς οι ισχυροί άνεμοι συνδυάζονται με τη σφοδρή χιονόπτωση και δημιουργούν πάγο στους δρόμους.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι χωρίς ρεύμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Μερικές από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Κεμπέκ στον Καναδά και η Βόρεια Καρολίνα, το Κονέκτικατ και το Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ταχέως εντεινόμενη χιονοκαταιγίδα είναι αυτό που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «κυκλώνα βόμβα». Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η βαρομετρική πίεση πέφτει τουλάχιστον κατά 24 millibar (ένα μέτρο της ατμοσφαιρικής πίεσης) μέσα σε 24 ώρες.
«Με τη Μητέρα Φύση να μας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο, θα ήθελα να προτρέψω τους Νεοϋορκέζους να δώσουν προσοχή εάν θέλουν να ταξιδέψουν και να πραγματοποιήσουν τα ταξίδια τους είτε πριν την Παρασκευή είτε μετά την Κυριακή, ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους», σημείωσε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ.
Life-threatening situation on I-25 between Wellington Colorado and Cheyenne Wyoming as a blinding whiteout grinds the interstate to a standstill in -30 to -40 windchills. If you are stuck in this absolutely do not turn your car off! Stay warm! @NWSCheyenne @NWSBoulder #cowx #wywx pic.twitter.com/SW98Vha8nB
— Michael Charnick (@charnick_wx) December 22, 2022
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη
Η Νέα Υόρκη, που είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Χριστουγέννων, είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κυβερνήτης Κάθι Χότσουλ, καλεί τους πολίτες και τους τουρίστες να προετοιμαστούν για την τεράστια χιονοκαταιγίδα που προβλέπεται να πλήξει τα βορειανατολικά μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Winter Strom in US#Snow #WinterStorm #WinterSolstice #Storm #Elliott #blizzardwarning #MIwx #USA #LifeSaverpic.twitter.com/G1QVtoJ1Tb
— Chaudhary Parvez (@ChaudharyParvez) December 23, 2022
Εκτός από τη Νέα Υόρκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται και το Κεντάκι, η Βόρεια Καρολίνα, η Τζόρτζια και η Οκλαχόμα.
Ο κυκλώνας βόμβα φέρνει θερμοκρασίες που θυμίζουν Βόρειο Πόλο, με τον υδράργυρο να δείχνει ακόμα και τους -55 βαθμούς στα βόρεια Βραχώδη Όρη. Η έκθεση σε τέτοιες συνθήκες χωρίς επαρκή προστασία μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα μέσα σε λίγα λεπτά.
Winter Storm #Elliott is bringing strong wind gusts, snow, rain and extreme cold. Power outages and other dangerous conditions remain a concern.
Before you go to sleep, tune in to our LIVE coverage for the forecast so you can know what to expect through Friday and Saturday! pic.twitter.com/Dp4ARpseqN
— The Weather Channel (@weatherchannel) December 23, 2022
Our @parkertwc wanted to see what Lake Michigan looked like at St. Joseph, MI right now. #MIwx pic.twitter.com/IkCVDvROBU
— Charles Peek (@CharlesPeekWX) December 23, 2022
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.