Κορονοϊός: Ξαφνικά η Κίνα «ανακάλυψε» 60.000 νεκρούς μέσα σε λίγες μέρες – Η ανακοίνωση

Η Κίνα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σχεδόν 60.000 άνθρωποι με κορονοϊό πέθαναν στο νοσοκομείο από τότε που εγκατέλειψε την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων τον περασμένο μήνα, μια τεράστια αύξηση από τα στοιχεία που είχαν αναφερθεί προηγουμένως, η οποία ακολουθεί την παγκόσμια κριτική για τα δεδομένα της χώρας σχετικά με τον κορονοϊό.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Πεκίνο κατήργησε αιφνιδιαστικά το αυστηρό τριετές καθεστώς καταπολέμησης του ιού με συχνές εξετάσεις, περιορισμούς στα ταξίδια και μαζικά λοκντάουν μετά από εκτεταμένες διαδηλώσεις στα τέλη Νοεμβρίου, και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί έκτοτε ραγδαία σε ολόκληρη τη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Ένας αξιωματούχος του τομέα της υγείας δήλωσε το Σάββατο ότι ο COVID και οι επείγουσες νοσηλείες είχαν κορυφωθεί και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών συνεχίζει να μειώνεται.

Μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 12 Ιανουαρίου, ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον COVID στα κινεζικά νοσοκομεία ανήλθε σε 59.938, δήλωσε η Jiao Yahui, επικεφαλής του Γραφείου Ιατρικής Διοίκησης υπό την Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC), σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

Από αυτούς τους θανάτους, οι 5.503 προκλήθηκαν από αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω COVID και οι υπόλοιποι προέκυψαν από συνδυασμό COVID και άλλων ασθενειών, δήλωσε.

Ενώ οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν προβλέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με το COVID φέτος, η Κίνα είχε προηγουμένως αναφέρει μόλις πάνω από 5.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο.

Οι αρχές ανέφεραν πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα τον τελευταίο μήνα – αριθμοί που δεν συνάδουν με τις μεγάλες ουρές που παρατηρούνται στα γραφεία κηδειών και τις σακούλες πτωμάτων που φεύγουν από τα γεμάτα νοσοκομεία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα υποτιμούσε σε μεγάλο βαθμό τους θανάτους από τον COVID, αν και τώρα παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία της.

Η Κίνα, η οποία ανέφερε για τελευταία φορά ημερήσια στοιχεία για τους θανάτους από την COVID τη Δευτέρα, έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί την ακρίβεια των στοιχείων της σχετικά με την ασθένεια.

Το Σάββατο, η Jiao Yahui δήλωσε ότι η Κίνα διαχωρίζει τους θανάτους που σχετίζονται με την COVID μεταξύ εκείνων από αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω μόλυνσης από κορονοϊό και εκείνων από υποκείμενη νόσο σε συνδυασμό με μόλυνση από κορονοϊό.

«Το πρότυπο είναι βασικά σύμφωνο με εκείνα που έχουν υιοθετηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες μεγάλες χώρες», δήλωσε.

Τον περασμένο μήνα, ένας Κινέζος εμπειρογνώμονας στον τομέα της υγείας σε κυβερνητική συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι μόνο οι θάνατοι που προκαλούνται από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια μετά από προσβολή από COVID θα ταξινομούνται ως θάνατοι από COVID. Οι καρδιακές προσβολές ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούν το θάνατο των μολυσμένων ανθρώπων δεν θα έπαιρναν αυτή την ταξινόμηση.

Ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η δεκαπλάσια αύξηση των θανάτων που ανακοινώθηκε το Σάββατο υποδηλώνει ότι η αντιστροφή της πολιτικής COVID της Κίνας «συνδέεται πράγματι» με μια απότομη αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Ωστόσο, είπε, δεν είναι σαφές αν τα νέα στοιχεία αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τους πραγματικούς θανάτους, επειδή οι γιατροί αποθαρρύνονται να αναφέρουν θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό και οι αριθμοί περιλαμβάνουν μόνο θανάτους στα νοσοκομεία.

«Στην ύπαιθρο, για παράδειγμα, πολλοί ηλικιωμένοι πέθαναν στο σπίτι αλλά δεν εξετάστηκαν για Covid λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε κιτ εξέτασης ή της απροθυμίας τους να εξεταστούν», είπε.

Φθίνουσα τάση

Η Jiao, δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία μειώνεται και το ποσοστό των ασθενών στις κλινικές που βρέθηκαν θετικοί στην COVID-19 μειώνεται επίσης σταθερά. Ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων έχει επίσης κορυφωθεί, πρόσθεσε, αν και παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο και οι ασθενείς είναι κυρίως ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με το Reuters οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα θα ενισχύσει τις προμήθειες φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στις αγροτικές περιοχές και θα ενισχύσει την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού πρώτης γραμμής στις περιοχές αυτές.

«Ο αριθμός των επισκεπτών των κλινικών πυρετού βρίσκεται γενικά σε πτωτική τάση μετά την κορύφωσή του, τόσο στις πόλεις όσο και στις αγροτικές περιοχές», δήλωσε η Jiao.

Η απότομη αύξηση των ταξιδιών ενόψει των διακοπών της Πρωτοχρονιάς (κινέζικης), όταν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι επιστρέφουν από τις πόλεις στις μικρές πόλεις και τις αγροτικές περιοχές, έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία ότι θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του εορτασμού που αρχίζει στις 21 Ιανουαρίου.
Αυτή την εβδομάδα, ο ΠΟΥ προειδοποίησε για τους κινδύνους που απορρέουν από τα ταξίδια των διακοπών. Η Κίνα άνοιξε ξανά τα σύνορά της στις 8 Ιανουαρίου.

Παρά τις ανησυχίες για τις λοιμώξεις, ο όγκος των επιβατών αεροπορικών μεταφορών στην Κίνα έχει ανακάμψει στο 63% των επιπέδων του 2019 από την έναρξη της ετήσιας ταξιδιωτικής περιόδου στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή του κλάδου.

Το υπουργείο Μεταφορών προέβλεψε ότι ο όγκος της επιβατικής κίνησης θα σημειώσει άλμα 99,5% σε σχέση με το έτος κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης των φεστιβάλ, η οποία διαρκεί έως τις 15 Φεβρουαρίου, ή ανάκαμψη στο 70,3% των επιπέδων του 2019.

Στο κινεζικό κέντρο τζόγου του Μακάο, οι 46.000 εισερχόμενοι ταξιδιώτες την Παρασκευή ήταν ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας, στην πλειονότητά τους από την ηπειρωτική χώρα, δήλωσε η κυβέρνηση της πόλης. Αναμένει μια έκρηξη του τουρισμού για το Φεστιβάλ της Άνοιξης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ