Κορωνοϊός: Μισό εκατ. κάτοικοι νόσησαν στην Ουχάν -10πλάσιος αριθμός από τα επίσημα στοιχεία

Σχεδόν μισό εκατομμύριο κάτοικοι της Ουχάν, της κινεζικής μεγαλούπολης όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός, ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 – αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος από τον επίσημο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας (CDC)!

Oι συντάκτες της έρευνας χρησιμοποίησαν δείγματα που ελήφθησαν από 34.000 κατοίκους στην Ουχάν και άλλες πόλεις της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας καθώς και από το Πεκίνο, τη Σαγκάη και τις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ, Ζιανγκσού, Σετσουάν και Λιαονίνγκ για να υπολογίσουν τα ποσοστά μόλυνσης των πληθυσμών από το νέο κορωνοϊό. Οι ερευνητές βρήκαν ένα ποσοστό επιπολασμού αντισωμάτων 4,43% για την Covid-19 μεταξύ των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουχάν, όπου η ζωή έχει επιστρέψει στο μεταξύ σε μεγάλο βαθμό σε κανονικούς ρυθμούς. Μέχρι την Κυριακή οι Αρχές της κινεζικής μητρόπολης είχαν ανακοινώσει 50.354 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού. Η μελέτη αποσκοπούσε στην εκτίμηση της κλίμακας προηγούμενων λοιμώξεων σε έναν πληθυσμό με την ανάλυση δειγμάτων ορού αίματος από μια ομάδα ανθρώπων για αντισώματα στον κορωνοϊό. Τα ευρήματά του, πάντως, δεν θεωρούνται οριστικά στατιστικά στοιχεία ως προς τον αριθμό των ατόμων που έχουν εκτεθεί στον ιό σε μια συγκεκριμένη περιοχή έχουν εκτεθεί στον ιό.

Η έρευνα, σύμφωνα με το κινεζικό CDC, διεξήχθη έναν μήνα αφότου η Κίνα φρέναρε το πρώτο κύμα της πανδημίας κι όπως έδειξε, το ποσοστό των αντισωμάτων που ανιχνεύθηκε σε κατοίκους άλλων πόλεων της επαρχίας Χουμπέι πλην της Ουχάν ήταν πολύ χαμηλό, μόλις 0,44%.

Η ανεπαρκής καταγραφή των κρουσμάτων στην Ουχάν

Σύμφωνα με τον Γιανζόνγκ Χουάνγκ, συνεργάτη σε θέματα υγείας της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relationhs, η μελέτη αναδεικνύει το πρόβλημα της ανεπαρκούς καταγραφής των κρουσμάτων στην Ουχάν στην κορύφωση της επιδημίας, εν μέρει λόγω του χάους που επικρατούσε την εποχή εκείνη στην κινεζική μεγαλούπολη και της μη συμπερίληψης των ασυμπτωματικών στην επίσημη καταμέτρηση.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο εμπύρετοι ασθενής κατέκλυσαν τα νοσοκομεία της Ουχάν, που αντιμετώπιζαν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικούς πόρους και διαγνωστικά τεστ για να τους υποβάλουν σε εξετάσεις και να τους κουράρουν. Αντίθετα, είπαν σε πολλούς να γυρίσουν στα σπίτια τους και να απομονωθούν με αποτέλεσμα αυτοί να μολύνουν άλλα συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ άλλοι πέθαναν χωρίς να καταγραφούν στα περιστατικά των θανάτων από την Covid-19.

Ανάλογα προβλήματα ανεπαρκούς καταγραφής των κρουσμάτων του κορωνοϊού αντιμετώπισαν οι Αρχές σε πολλές χώρες ελλείψει πόρων και δυνατοτήτων, αλλά στην Κίνα τίθεται κι ένα θέμα διαφάνειας, όπως σημειώνει το CNN, με αξιωματούχους να δημοσιοποιούν στην κοινή γνώμη πιο αισιόδοξα στοιχεία, από εκείνα στα οποία έχουν πρόσβαση. Παράλληλα οι Αρχές εξαπέλυσαν κι ένα κυνήγι κατά ερασιτεχνών δημοσιογράφων που κατέγραφαν τη ζοφερή πραγματικότητα στα κατάμεστα νοσοκομεία της Ουχάν. Μόλις χθες μια 37χρονη πρώην δικηγόρος, η Ζανγκ Ζαν, που είχε καλύψει την επιδημία όταν εκδηλώθηκε στην κινεζική μεγαλούπολη Ουχάν, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι «προκαλούσε προβλήματα και προστριβές». Άλλοι δύο ανεξάρτητοι δημσιογράφοι, οι Λι Ζεχούα και Φανγκ Μπιν, συνελήφθησαν επίσης για τον ίδιο λόγο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ