Κορωνοϊός: Η Λιθουανία σε lockdown για τρεις εβδομάδες

Η Λιθουανία προχωρά σε νέο lockdown για τρεις εβδομάδες από την ερχόμενη Τετάρτη καθώς προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Τα κρούσματα στην χώρα έχουν εκτοξευτεί καθώς από την 18η θέση στις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία (αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε χώρας), έχει βρεθεί στην τρίτη θέση μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες.

Η έξοδος από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας, αγορών βασικών αγαθών, φροντίδας αρρώστων, κηδειών και περιπάτων μόνο με άτομα του ίδιου νοικοκυριού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ίνγκριντα Σιμονέτα. Τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν, ενώ απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών.

Μέχρι σήμερα, η Λιθουανία καταγράφει 1.178 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τριπλάσιες από τις 340 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους όταν ένα πιο ελαφρύ lockdown είχε ανακοινωθεί στις 4 Νοεμβρίου.

Σιμονέτα: Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη χώρα από τον κορωνοϊό

Η χώρα είναι τώρα πίσω μόνο από την Κροατία και το Λουξεμβούργο στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τις χειρότερα πληγείσες χώρες. «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λιθουανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιμονέτα μετά την ανακοίνωση των περιορισμών κατά την πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησής της αφότου ανέλαβε καθήκοντα προχθές.

Η χώρα έχει κυριευθεί από τον γρήγορο ρυθμό εξάπλωσης του ιού και οι υγειονομικές αρχές δεν μπορούν πλέον να ιχνηλατήσουν τις κατευθύνσεις εξάπλωσης της μόλυνσης, ανέφερε η πρωθυπουργός. «Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και προκαλούν θλίψη. Δεν μπορούμε πλέον να δούμε ποιοι ειδικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα», είπε εξηγώντας τους νέους εκτεταμένους περιορισμούς.

Λιθουανία: Κλειστά εστιατόρια, γυμναστήρια και σχολεία

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, ενέτειναν τους περιορισμούς των κοινωνικών επαφών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων πριν από την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων.

Η λιθουανική κυβέρνηση δήλωσε πως εκτός από το lockdown των τριών εβδομάδων, άλλοι περιορισμοί όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των γυμναστηρίων, των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τις 31 Ιανουαρίου. Η Σιμονέτα και ο πρόεδρος Γκιτάνας Νουασέντα επέκριναν την απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαούλιους Σκβερνέλις για το ότι δεν επέβαλε νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ