Κορωνοϊός -ΗΠΑ: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι -Η απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής

Στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στις ΗΠΑ, συνέστησε η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή.

Στις δύο αυτές ομάδες του πληθυσμού ανήκουν περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, ήτοι κατά προσέγγιση ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να εμβολιαστούν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρχών, αν τα δύο εμβόλια που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, τα οποία έχουν παρασκευάσει οι Pfizer/BioNTech και η Moderna, λάβουν έγκριση και παραχθούν στις ποσότητες τις οποίες έχουν υποσχεθεί.

Μετά από διαφωνίες οι ειδικοί των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ εξέδωσαν την πολυαναμενόμενη γνωμοδότησή τους, έπειτα από δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ακολούθησε ψηφοφορία. Ψήφισα υπέρ της μεγιστοποίησης του οφέλους, της ελαχιστοποίησης των κινδύνων, της προώθησης της δικαιοσύνης και της άμβλυνσης των ανισοτήτων που υπάρχουν στον τομέα της υγείας, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Χοσέ Ρομέρο.

Οι προτεραιότητες στον εμβολιασμό

Ωστόσο η σύσταση αυτή, η οποία αφορά το πρώτο στάδιο των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα συστήσει μια σειρά προτεραιότητας, η οποία δεν θα είναι απαραίτητα αυτή των CDC. Επίσης με κίνδυνο να προκληθεί σύγχυση στη χώρα, στο τέλος καθεμία από τις 50 πολιτείες και εδάφη των ΗΠΑ θα ορίσει τον κατάλογο με αυτούς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό, ακόμη κι αν η πλειονότητα συμμορφωθεί με τις συστάσεις των αμερικανικών υγειονομικών αρχών.

Σε δυο δόσεις κάθε εμβόλιο

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη προβλέψει ότι θα μπορούν να διανείμουν συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος της χρονιάς. Κάθε εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, σε απόσταση τριών ή τεσσάρων εβδομάδων. Ως εκ τούτου από επιχειρησιακής άποψης, οι περισσότερες πολιτείες πιστεύουν ότι θα μπορούν να εμβολιάσουν το σύνολο των επαγγελματιών τους στον τομέα της υγείας “σε τρεις εβδομάδες” ακόμη και λιγότερο, δήλωσε η διευθύντρια του κέντρου εμβολιασμών στα CDC Νάνσι Μεσόνιερ.

Στα γηροκομεία εντοπίζεται το 40% των θανάτων που οφείλονται στην επιδημία της COVID-19 στις ΗΠΑ, ήτοι περίπου 100.000 θάνατοι. Αυτά έχουν περίπου 3 εκατομμύρια ενοίκους. Όσον αφορά τους επαγγελματίες της υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, στις κλινικές, τα φαρμακεία, τις υπηρεσίες επειγόντων, υπολογίζεται σε 21 εκατομμύρια.

Εκστρατεία εμβολιασμού

Η επιτροπή δεν ψήφισε σχετικά με τον τρόπο που θα συνεχιστεί η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι ειδικοί πρότειναν στη συνέχεια να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους σε τομείς ζωτικής σημασίας (εκπαίδευση, διατροφή, διατήρηση της τάξης, πυροσβέστες, δημόσια μέσα μεταφοράς κλπ), και στη συνέχεια στους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Η Σάρα Όλιβερ, των CDC, εξήγησε στη διάρκεια της συνόδου που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη ότι οι αρχές αναμένουν ότι θα λαμβάνουν από 5 ως 10 εκατομμύρια δόσεις την εβδομάδα.

Εργαζόμενοι σε τομείς ζωτικής σημασίας

Η τόσο μεγάλη προτεραιότητα που δίδεται στους εργαζόμενους σε σημαντικούς τομείς για την ανάκαμψη της οικονομίας δείχνει να είναι αμερικανική ιδιαιτερότητα. Βασικό θέμα της συζήτησης αυτής είναι το εξής: ο εμβολιασμός θα πρέπει ταυτοχρόνως να προστατεύει τους πιο ευάλωτους και να διευκολύνει την αναγέννηση της κοινωνίας. Μια άλλη ομάδα Αμερικανών ειδικών, την οποία συγκάλεσαν οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, πρότεινε να εμβολιαστούν ταχέως οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι εργαζόμενοι σε ζωτικής σημασίας τομείς, δηλαδή αυτοί που αποτελούν τα βασικά γρανάζια για μια επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, στους οποίους ο εμβολιασμός θα είχε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ