Κορονοϊός: Η Γερμανία ανοίγει τα σύνορα για τους πλήρως εμβολιασμένους εκτός ΕΕ

Η είσοδος στη Γερμανία από περιοχές όπου κυκλοφορούν παραλλαγές του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Νέα χαλάρωση μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό υιοθετεί η Γερμανία, ανοίγοντας τα σύνορά της για περισσότερες χώρες.

Από τις 25 Ιουνίου η χώρα θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες από κράτη εκτός της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Εξαίρεση στο μέτρο αυτό θα αποτελεί αν αυτή η χώρα έχει χαρακτηριστεί περιοχή όπου κυκλοφορούν παραλλαγές του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης (17/6) το υπουργείο Εσωτερικών.

«Τα ταξίδια και ο τουρισμός καθίστανται επομένως και πάλι εφικτά για τους εμβολιασμένους», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου. Οι επισκέπτες θα πρέπει ωστόσο να έχουν λάβει την τελευταία δόση του εμβολίου 14 ημέρες πριν ταξιδέψουν.

Σημειώνεται ότι η είσοδος από περιοχές όπου κυκλοφορούν παραλλαγές του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Ανησυχεί τους ειδικούς η μετάλλαξη «Δέλτα»

Εντωμεταξύ, υπενθυμίζεται ότι ο Καρλ Λάουτερμπαχ, αρμόδιος για θέματα Υγείας του Σοσιαλδηνοκρατικού κόμματος της χώρας (SPD) και καθηγητής επιδημιολογίας, έκρουσε την Τετάρτη (16/6) προειδοποιητικό «καμπανάκι» για πιθανή έξαρση του κορονοϊού το φθινόπωρο, λόγω της ανησυχητικής παραλλαγής «Δέλτα». Παράλληλα, οι εμβολιασμοί αυξάνονται αργά.

«Στις ΗΠΑ, το ποσοστό της μετάλλαξης Δέλτα είναι ήδη 20%. Ο συνολικός δείκτης θετικότητας στη Γερμανία είναι περίπου 35 και δεν μειώνεται πλέον. Ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξάνεται αργά. Δυστυχώς, υποβόσκει η τέλεια καταιγίδα για το φθινόπωρο», έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος στο Twitter.

Γιατί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική

Σύμφωνα με τον Λάουτεμπαχ, «η παραλλαγή είναι προβληματική για τρεις λόγους: Είναι σαφώς πιο μεταδοτική, οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση και είναι εν μέρει ανθεκτική στον εμβολιασμό, ειδικά εάν κάποιος έχει εμβολιστεί μόνο μία φορά. Ελπίζω όμως ότι μέχρι τότε θα έχουν εμβολιστεί στην Γερμανία τόσο πολλοί από εμάς ώστε δεν θα υπάρξει πλέον τόσο μεγάλο κύμα του κορονοϊού.

Η ανοσία της αγέλης εξακολουθεί να είναι ο στόχος. Και όσον αφορά στους ενήλικες, μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, αλλά αν το 80% είναι ανοσοποιημένο, αυτό δεν σημαίνει ότι το υπόλοιπο 20% δεν μπορεί πλέον να μολυνθεί. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ανοσία τη αγέλης με τη στενότερη έννοια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμπειρογνώμονας Υγείας του SPD ζήτησε να προσφερθούν εμβολιασμοί και στα παιδιά. «Με την παραλλαγή Δέλτα ιδίως, είδαμε στην Αγγλία ότι το 1% των μολυσμένων παιδιών αρρωσταίνουν τόσο σοβαρά λόγω της παραλλαγής Δέλτα ώστε πρέπει να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο. Αυτό δεν είναι μικρό θέμα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ