Κορονοϊός και ανισότητες: Πώς θα διανεμηθούν εμβόλια σε μια «απρόσιτη» χώρα;

Η χώρα όπου η εξασφάλιση των εμβολίων είναι 10 φορές πιο ακριβή, καθώς δεν υπάρχει το κατάλληλο οδικό δίκτυο για τη μεταφορά τους.

Η παγκόσμια κούρσα εμβολιασμών στη μάχη κατά του κορονοϊού, απέδειξε για ακόμα μια φορά τις τεράστιες ανισότητες στη διεθνή κοινότητα κρατών.

Ενώ λοιπόν σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχει ήδη ανοσοποιηθεί μεγάλος μέρος του πληθυσμού, με κάποιες να εφαρμόζουν και τρίτη δόση εμβολίου, υπάρχουν άλλες, οι οποίες στερούνται τις υποδομές για να μπορέσουν να… παραλάβουν τα εμβόλια.

Το Νότιο Σουδάν, αποτελεί μία από τις περιοχές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά της Covid-19 στον κόσμο, καθώς μόλις το 0,8% του πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση και μόνο το 0,3% και τις δύο.

Αυτό γιατί μολονότι είναι μια χώρα έκτασης περίπου 620.000 τ.χλμ, μόνο λίγοι δρόμοι του είναι ασφαλτοστρωμένοι. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παραμένει σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο οδικώς.

«Ακόμα κι αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το εμβόλιο είναι πάνω από 10 φορές πιο ακριβό στο Νότιο Σουδάν, σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, που έχουν πιο αξιόπιστο οδικό δίκτυο», δήλωσε ο Nay Myo Thu, ειδικός στον τομέα της ανοσοποίησης της Unicef.

Μια παραμελημένη χώρα;

Δεκαετίες πολέμου, που οδήγησαν σε διάσπαση με το Σουδάν το 2011, καθώς και η παραμέληση από τους πρώην ηγεμόνες του στο βορρά, είχαν ως αποτέλεσμα οι υποδομές να παραμείνουν πολύ υποανάπτυκτες.

Ακόμα και οι αεροδιάδρομοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν δεν το επιτρέπουν οι κακές καιρικές συνθήκες, καθιστώντας στην ουσία τη χώρα αποκομμένη.

Επίσης, ακόμη και μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας, η χώρα έχει πληγεί σφοδρά από προκλήσεις διακυβέρνησης και ανασφάλεια λόγω πολιτικής και εθνικής βίας.

Συνεπώς, όλα αυτά καθιστούν πιο δύσκολη την εκτέλεση ενός προγράμματος εμβολιασμού, ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

Ο Δρ. John Rumunu, επικεφαλής των Υπηρεσιών Προληπτικής Υγείας της κυβέρνησης, ανέφερε ότι «ορισμένα εμβόλια της AstraZeneca έχουν σταλεί και στις 10 πολιτείες της χώρας. Ωστόσο, λιγότερο από το 50% των περιοχών τα έχει όντως παραλάβει. Ορισμένες περιοχές δεν έχουν λάβει κανένα εμβόλιο».

Μεγάλο κόστος μεταφοράς

Στο Νότιο Σουδάν, τα εμβόλια μεταφέρονται κυρίως αεροπορικώς. Χρειάζεται συντονισμός ολόκληρης της επιχείρησης, σωστός χρόνος, αλλά και… ελπίδα για καλές καιρικές συνθήκες.

Όμως αυτό απαιτεί τεράστια επένδυση, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή εμβολίων στη χώρα είναι πολύ ακριβότερη από ότι κοστίζει η αγορά τους.

Εμπόδιο συνιστά φυσικά και το γεγονός ότι το εν λόγο αφρικανικό κράτος διαθέτει ένα αδύναμο σύστημα υγείας, με τους υγειονομικούς να μην λαμβάνουν ικανοποιητικές αποδοχές, σύμφωνα με την δρ. Victoria Majur, ανώτερη αξιωματούχο του Υπουργείο Υγείας.

Πηγή: BBC

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ