«Κόλλησε» το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ο Όρμπαν και οι άλλοι

Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχει διχάσει τις χώρες της ΕΕ, με τον Μάριο Τζεντιλόνι να σημειώνει ότι έχει «φρενάρει» το έκτο πακέτο κυρώσεων.

Σύμφωνα με δήλωσή του στο Rai News 24, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τόνισε με νόημα ότι «υιοθετήσαμε πέντε πακέτα κυρώσεων πολύ γρήγορα και ομόφωνα, αλλά το έκτο πακέτο εξακολουθεί να έχει ανασταλεί για γνωστούς λόγους. Είμαι αισιόδοξος για τις προοπτικές εξεύρεσης συμβιβασμού».

Μάλιστα ο Μπορέλ προ ημερών μίλησε ευθέως για προβλήματα στη συνεννόηση καθώς «υπάρχουν διαφωνίες για το εμπάργκο στο πετρέλαιο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η ιταλική κυβέρνηση, ζήτησε από την ΕΕ να είναι πολύ πιο θαρραλέα, τόσο για το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, όσο και για τον καθορισμό ενός ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος να μπορεί να θέσει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου».

«Η τιμή του φυσικού αερίου είναι εκτός ελέγχου και αυτό δεν εξαρτάται από την ποσότητα. Είναι εκτός ελέγχου λόγω του φόβου που προκαλεί ο πόλεμος και το πόσο μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου τους ερχόμενους μήνες», είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, υπογραμμίζοντας ότι «θέτοντας μια ανώτατη τιμή, θα καταφέρουμε να προκαλέσουμε μια καθοδική πορεία των τιμών και θα βοηθήσουμε τα νοικοκυριά και ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις, οι οποίες αν δεν πληρώνουν την ενέργεια όσο και οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε άλλες ηπείρους δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές».

Πάντως σε ό,τι αφορά την επιβολή εμπάργκο αμετακινητος παραμάνει Βίκτορ Όρμπαν.

Ούτε το «λάδωμα» που του πρόσφερε η ΕΕ δεν ήταν αρκετό για να κάμψει την αντίστασή του. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΕΕ εξετάζει μία άκρως ριζοσπαστική επιλογή. Να βάλει το σχέδιο στο… ράφι κάτι που φαίνεται να υλοποιείται.

Ένα σχέδιο που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε το Politico, είναι πως το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία με τη στήριξη και των 27 χωρών μελών θα προχωρήσει κανονικά, ωστόσο, η πλήρης απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού και διυλισμένων καυσίμων θα παραμεριστεί προς το παρόν, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μια συμβιβαστική συμφωνία την οποία θα μπορεί να αποδεχθεί η Ουγγαρία.

Μια τέτοια καθυστέρηση, σημείωσε το Politico, θα αποτελούσε σημαντική οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ειδικότερα, θα αποτελούσε και πλήγμα για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς ήταν αυτή που πρότεινε την πλήρη απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στο προσχέδιο του έκτου πακέτου κυρώσεων στις 4 Μαΐου.

Ειδικά για τις κεντρικές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι ακόμα πιο οδυνηρό. Η Κομισιόν προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις του Όρμπαν, του πρόσφερε μέχρι και χρηματοδότηση, αλλά μέχρι στιγμής ο Ούγγρος πρωθυπουργός διαμηνύει ότι η κυβέρνησή του χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ