Κιργιστάν – Τατζικιστάν: Μια αφανής σύγκρουση

Κιργιστάν – Τατζικιστάν: Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών.

Είναι καιρός που οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι πόλεμοι του μέλλοντος θα γίνονται για το νερό. Με τη διαφορά ότι αυτό ήδη συμβαίνει. Στην κεντρική Ασία δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν στη συνοριακή γραμμή των δύο χωρών με αφορμή έναν ταμιευτήρα ύδατος. Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου που εκσφενδόνιζαν πέτρες η μια πλευρά εναντίον της άλλης. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν αργά σήμερα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ της βόρειας επαρχίας Σουγκντ του Τατζικιστάν και της νότιας επαρχίας Μπατκέν του Κιργιστάν, εξαιτίας μιας διαμάχης που υπάρχει για τους ταμιευτήρες νερού και ένα αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο ποταμό Ισφάρα, τον οποίο οι δύο χώρες θεωρούν δικό τους.

Οι κάτοικοι χωριών στις δύο πλευρές της μεθορίου πετούσαν πέτρες οι μεν εναντίον των δε πριν κλιμακωθούν οι ταραχές και αρχίσουν μεταξύ τους οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας και των δύο αυτών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας. Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν κατηγόρησε την τατζίκικη πλευρά ότι χρησιμοποίησε όλμους για να πλήξει το αντλιοστάσιο. Οι αρχές του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι οι εγκαταστάσεις τους ανήκουν, και κατηγόρησαν τις δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των Τατζίκων μεθοριακών φρουρών. Παράλληλα κατηγορόσαν το Κιργιστάν ότι βομβάρδισε γέφυρα με με όλμους και αντιαρματικούς εκτοξευτές πυραύλων.

Κιργιστάν

Προσπάθειες διευθέτησης του ζητήματος

Από την πλευρά γραφείο του πρόεδρου του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την σύσταση ομάδας εργασίας για την επίλυση της διένεξης. Το Κιργιστάν ισχυρίζεται ότι το αντλιοστάσιο «Galavnoy» συνιστά «στρατηγικής σημασίας μονάδα της Δημοκρατίας του Κιργιστάν και βρίσκεται στο έδαφος του Κιργιστάν.

Κιργιστάν

 

Από την άλλη, το Τατζικιστάν ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με τους χάρτες του 1924-1927 και του 1989, το εν λόγω αντλιοστάσιο «εξ ολοκλήρου ανήκει στην Δημοκρατία του Τατζικιστάν. Σε μεγάλο βαθμό, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η διένεξη σχετίζεται με αμφιλεγόμενης κυριότητας οικόπεδα στα ομολογουμένως ακανόνιστα σύνορα των δυο χωρών, καθώς από τα περίπου 980 χιλιόμετρα, έχουν οριοθετηθεί και οριοσημανθεί περίπου 580 χιλιόμετρα.

Κιργιστάν

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ