Κίνα: Σχεδόν 900 εκατ. κρούσματα κορονοϊού – Τι δείχνει νέα έρευνα

Περίπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό από τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (13/01).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, η έκθεση εκτιμά ότι το 64% του πληθυσμού της χώρας έχει προσβληθεί από τον ιό. Μάλιστα, κατατάσσει στην κορυφή την επαρχία Γκανσού, όπου το 91% των ανθρώπων φέρεται να έχει μολυνθεί, και ακολουθούν οι επαρχίες Γιουνάν (84%) και Τσινγκάι (80%).

Ένας κορυφαίος κινέζος επιδημιολόγος προειδοποίησε, επίσης, ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν στην αγροτική Κίνα κατά τη διάρκεια του νέου σεληνιακού έτους. Το αποκορύφωμα του νέου κύματος της νόσου COVID-19 στην Κίνα αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες, πρόσθεσε ο Ζενγκ Γκουάνγκ, πρώην επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών.

Βέβαια, εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στις γενέτειρές τους – πολλοί για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας – ενόψει του νέου σεληνιακού έτους στις 23 Ιανουαρίου. Η Κίνα έχει σταματήσει να παρέχει καθημερινά στατιστικά στοιχεία για τον κορονοϊό από τότε που εγκατέλειψε την πολιτική της μηδενικής ανοχής στη νόσο COVID-19.

Τα νοσοκομεία στις μεγάλες πόλεις, όπου οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι καλύτερες και πιο εύκολα προσβάσιμες, έχουν γεμίσει με ασθενείς με COVID-19, καθώς ο ιός έχει εξαπλωθεί στη χώρα. Πάντως, μιλώντας σε μια εκδήλωση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ζενγκ Γκουάνγκ είπε ότι «ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στις αγροτικές περιοχές». Πολλοί ηλικιωμένοι, άρρωστοι και ανάπηροι στην ύπαιθρο είχαν ήδη μείνει πίσω όσον αφορά στη θεραπεία του κορονοϊού, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κεντρική επαρχία Χενάν της Κίνας είναι η μόνη περιοχή που έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα ποσοστά μόλυνσης καθώς, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας αξιωματούχος υγείας δήλωσε ότι σχεδόν το 90% του πληθυσμού είχε νοσήσει από κορονοϊό, με παρόμοια ποσοστά σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι πολλές επαρχίες και πόλεις έχουν ξεπεράσει την κορύφωση των μολύνσεων.

Πάντως, οι διακοπές για το νέο σεληνιακό έτος στην Κίνα, οι οποίες αρχίζουν επίσημα από τις 21 Ιανουαρίου, συνεπάγονται τη μεγαλύτερη ετήσια μετακίνηση ανθρώπων στον κόσμο, εφόσον αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά περίπου δύο δισεκατομμύρια ταξίδια και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη ταξιδέψει.

Επισημαίνεται ότι, τον περασμένο μήνα, η Κίνα εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά τις πολιτικές μηδενικής ανοχής στη νόσο COVID-19. Επίσης, άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα κατά τον τελευταίο μήνα, αριθμοί που δεν συνάδουν με τις μεγάλες ουρές που παρατηρούνται στα γραφεία κηδειών και με τις αναφορές θανάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βέβαια, τον Δεκέμβριο, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να εκδίδουν μηνιαίες και όχι καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση για τον κορονοϊό στη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η Κίνα, η οποία σταμάτησε να δημοσιοποιεί τον αριθμό των νεκρών, δεν αναφέρει σε μεγάλο βαθμό τους θανάτους από τη νόσο COVID-19.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ