Κατάπαυση πυρός Ουκρανία: Η Ρωσία ανοίγει ανθρωπιστικό διάδρομο

Οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας για να επιτρέψουν δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων σε πόλεις της Ουκρανίας. Η απόφαση αυτή αφορά στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Interfax. Ένα «καθεστώς ησυχίας» θα εφαρμοστεί για την έξοδο του άμαχου πληθυσμού από τις πόλεις και έχει συμφωνηθεί με τις ουκρανικές αρχές, συμπλήρωσε το ρωσικό ΥΠ ΑΜ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει επιβεβαίωση από την ουκρανική πλευρά. Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός για να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες και να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκούμενες πόλεις είχε συμφωνηθεί στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας.

 Ουκρανία: Οι Ρώσοι απέκλεισαν πλήρως τη Μαριούπολη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης προειδοποίησε νωρίτερα ότι το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην ανατολική Ουκρανία έχει «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις. Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί μερικές από τις σκληρότερες ρωσικές επιθέσεις. Οι κάτοικοι λένε ότι οι βομβαρδισμοί, οι επιθέσεις με ρουκέτες και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει ή καταστρέψει σχεδόν κάθε κτίριο στην πόλη. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό και ότι τα αποθέματα τροφίμων είναι πολύ χαμηλά.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσάνυχτα. «Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε. Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Τι σημαίνει η κατάληψη της Μαριούπολης

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς. Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση». Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών. Η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης. «Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε, σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με πολλές διακοπές.

Οι Ουκρανοί κρατούν τις γραμμές τους απέναντι στους Ρώσους αλλά χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις, είπε εξάλλου ο υπαρχηγός της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, που ανήκει στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας. «Είναι η τελευταία πόλη που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία», ανέφερε σε ανάρτησή του στη επίσημη σελίδα της μονάδας στο Telegram, αναφέροντας μόνο την κωδική ονομασία του, Καλίνα. «Η Μαριούπολη δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ