Καταδίκη Ιμάμογλου: Ο εισαγγελέας ασκεί έφεση γιατί θεωρεί την ποινή μικρή

Ο Τούρκος εισαγγελέας Φουρκάν Οκουντάν πρόκειται να ασκήσει έφεση στην απόφαση που καταδικάζει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε 2 χρόνια και 7 μήνες φυλάκισης, για εξύβριση κατά δημοσίων υπαλλήλων.

Στο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους αντιπάλους του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το δικαστήριο επέβαλε και στέρηση πολιτικών του δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Ιμάμογλου, Κεμάλ Πολάτ, ο εισαγγελέας θα ασκήσει έφεση λόγω «ορισμένων λαθών που έρχονται σε αντίθεση προς τη διαδικασία και το νόμο».

Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο εισαγγελέας ασκεί έφεση γιατί θεωρεί την ποινή «λίγη», ενώ την ίδια στιγμή έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις στην Τουρκία.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η καταδίκη σε φυλάκιση που του επιβλήθηκε αυτήν την εβδομάδα είναι μια τιμωρία για την επιτυχία του.

ΕΕ για Ιμάμογλου: Η Τουρκία πρέπει να αναστρέψει τη συνεχή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα

«Η Τουρκία πρέπει να αναστρέψει τη συνεχή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου τώρα», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο σχετικά με την απόφαση για τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Πίτερ Στάνο σημειώνει ότι «η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και επιβάλλει την απαγόρευσή του από την πολιτική ζωή για το αδίκημα της «προσβολής δημοσίων λειτουργών» αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Προσθέτει ότι «αυτή η ποινή είναι δυσανάλογη και επιβεβαιώνει τη συστημική έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την αδικαιολόγητη πολιτική πίεση στους δικαστές και τους εισαγγελείς στην Τουρκία».

Ο Πίτερ Στάνο επισημαίνει ότι «ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της πολιτικοποίησης του δικαστικού συστήματος της χώρας, η οποία υπονομεύει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη του εκλογικού πλαισίου».

Προβληματισμός και απογοήτευση και από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθύτατα προβληματισμένες και απογοητευμένες από την ετυμηγορία τουρκικού δικαστηρίου κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και του απαγόρευσε την πολιτική δραστηριότητα, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Η καταδίκη του Ιμάμογλου δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, μεταξύ άλλων μέσω παρατεταμένης προφυλάκισης, υπερβολικά ευρέων ισχυρισμών για υποστήριξη της τρομοκρατίας και υποθέσεων ποινικής προσβολής».

Καταλήγοντας ο Πράις σημειώνει ότι «ο λαός της Τουρκίας αξίζει να έχει τη δυνατότητα να ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του χωρίς το φόβο της τιμωρίας. Το δικαίωμα άσκησης των ελευθεριών της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της Τουρκίας, στις υποχρεώσεις της στο διεθνές δίκαιο και στις δεσμεύσεις της στον ΟΑΣΕ.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις βάσει των ποινικών νόμων περί «προσβολής» και να σεβαστεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Τούρκων πολιτών, μεταξύ άλλων με την εξασφάλιση ενός ανοιχτού περιβάλλοντος για δημόσιο διάλογο».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ