Καμιά εξέλιξη στην οριοθέτηση της Ελληνοαλβανικής ΑΟΖ στην Πράγα

Όπως μεταδίδει η Euractiv από τα Τίρανα, Ελλάδα και Αλβανία δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ παρά τη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα την Πέμπτη (6/10).

Το 2009, οι δύο χώρες συμφώνησαν να οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα στα μεταξύ τους ύδατα, αλλά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Υποστήριξε ότι η συμφωνία έδινε στην Ελλάδα περίπου 225 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλβανικών υδάτων. Το δικαστήριο συμφώνησε, και οι σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων άρχισαν να οξύνονται. Από τότε που ο Ράμα ανέλαβε την εξουσία το 2013, το ζήτημα δεν έχει επιλυθεί ενώ τον Οκτώβριο του 2021 ανακοινώθηκε ότι το θέμα θα πάει σε διεθνές δικαστήριο.

Ο Ράμα δήλωσε ότι δεν βρέθηκε συναίνεση και το θέμα θα προχωρήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Πρόκειται για μια νομική διαδικασία, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες και θα σεβαστούμε τις διαδικασίες από την αρχή μέχρι το τέλος, διότι πρέπει να καταστήσουμε τη θέση μας πολύ σαφή, πρέπει να καταστήσουμε πολύ σαφές τι σκοπεύουμε σε αυτή τη διαδικασία και αυτή η ενιαία στάση που απαιτείται από αυτό το δικαστήριο ως προς το τι σκοπεύει η μία πλευρά και τι σκοπεύει η άλλη πλευρά, απαιτεί το δικό της χρόνο. Επομένως, δεν έχουμε συναίνεση μεταξύ των μερών», δήλωσε ο Ράμα.

Το 2011, διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τις ΗΠΑ υποστήριζαν ότι η Ελλάδα εκβίαζε την Αλβανία να αποδεχθεί μια δυσμενή συμφωνία, χρησιμοποιώντας το βέτο της Αθήνας στη διεύρυνση της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει προβεί δημοσίως σε παρόμοιες υποδείξεις για το άλυτο ζήτημα των «Τσάμηδων» το οποίο θέτει η Αλβανική πλευρά αλλά δεν αναγνωρίζει η Ελληνική.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ