Καλίν σε ΗΠΑ: «Αν δώσετε F35 στην Ελλάδα ανατρέπετε την ισορροπία – F16 άνευ όρων στην Τουρκία»

Στο ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Ιμπραΐμ Καλίν, στέλνοτας μήνυμα στις ΗΠΑ περί παραβίασης της «ουδετερότητας».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν προέβη σε μια αξιολόγηση των συνομιλιών για τα F-16 με τις ΗΠΑ, λέγοντας πως εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέσουν προϋποθέσεις στο ζήτημα αυτό, χάνουν στην ουσία την ουδετερότητά τους.

«Εάν το Κογκρέσο θέσει κάποιο όρο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία και ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, θα ανατρέψουν την ουδέτερη θέση τους στο ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Καλίν.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Υπογράμμισε μάλιστα, πως η χώρα του δεν θέλει να μείνει εκτός του προγράμματος των F-16, αναφερόμενος σε όσους σχετίζουν την εν λόγω απόφαση με την άρση του βέτο από την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Γνωρίζουμε την πρόθεση και την επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά εάν το θέμα κολλήσει στο Κογκρέσο, θα κάνουμε μια ανάλογη εκτίμηση», επεσήμανε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak».

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε το εξής: «Όπως γνωρίζετε, η Σουηδία έκανε μια συνταγματική τροποποίηση πέρυσι. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Αυτές οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η Σουηδία λέει ότι μόλις εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, θα μπορέσει να εκπληρώσει τα αιτήματα της Τουρκίας. Εμείς θα το ξανακοιτάξουμε και θα κάνουμε μια ανάλογη αξιολόγηση τότε.

«Με τη Φινλανδία δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα», εξήγησε.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ