Ιστορική εξαμερής συνάντηση ΗΠΑ – αραβικών κρατών στο έδαφος του Ισραήλ

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τέσσερις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιούν την Κυριακή (27/03) μια ιστορική συνάντηση στο Ισραήλ.

Είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Μπαχρέιν θα συναντήσουν τον Ισραηλινό ομόλογό τους στην πατρίδα του και, μάλιστα, μετά την εξομάλυνση των σχέσεων τους με το Τελ Αβίβ. Στις συγκεκριμένες συνομιλίες, επίσης, συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που έκανε ειρήνη με το Ισραήλ, το 1979, αν και οι σχέσεις μεταξύ τους ήταν συχνά ψυχρές. Οι έξι κορυφαίοι διπλωμάτες συναντώνται την Κυριακή (27/03) σε ξενοδοχείο στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, και θα έχουν συνομιλίες σχετικές επαφές και τη Δευτέρα (28/03), σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του BBC.

Περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή

Η εν λόγω συνάντηση, πάντως, συμπίπτει με μια περιοδεία στην περιοχή από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, καθώς επισκέπτεται το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη, το Μαρόκο και την Αλγερία σε ένα πενθήμερο ταξίδι για συνομιλίες σε θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εντάσεις με το Ιράν και η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντήσει, επίσης, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, και αργότερα τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, στη Ραμάλα.

Επισημαίνεται ότι η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Ναφτάλι Μπένετ πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξανόμενων ισραηλινών φόβων ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο παρά πέντε της υπογραφής μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των αμερικανικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποχώρησε από την παγκόσμια πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και αποκατέστησε τις κυρώσεις σε μια κίνηση που οδήγησε το Ιράν να προωθήσει σημαντικά τις πυρηνικές δραστηριότητές του, οι οποίες είχαν απαγορευτεί από την προαναφερθείσα συμφωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ