Ιστορική επέμβαση στην Ιταλία: Τυφλός μπόρεσε να ξαναδεί χάρη σε αυτομεταμόσχευση της επιφάνειας του ματιού

Τεράστια επιστημονική πρόοδος σημειώθηκε στο Τορίνο της Ιταλίας, στον τομέα της οφθαλμολογίας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Χάρη σε αυτομεταμόσχευση του συνόλου της επιφάνειας του ματιού (συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, μέρους του σκληρού χιτώνα και του επιπεφυκότα) ένας ολικά τυφλός ασθενής μπόρεσε να ξαναποκτήσει μερικώς την όρασή του.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λε Μολινέτε του Τορίνο από ομάδα αποτελούμενη από τον καθηγητή Michele Reibaldi (Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου), ειδικό χειρουργό αμφιβληστροειδούς και τον καθηγητή Vincenzo Sarnicola (Πρόεδρο της Ιταλικής Εταιρείας Κερατοειδούς) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ιταλικής Εταιρείας Οφθαλμολογικών Επιστημών, βοηθούμενους από τη συνεργάτιδα Enrica Sarnicola.

«Η πραγματική καινοτομία – εξηγούν οι γιατροί – συνίσταται στη διεύρυνση του μοσχεύματος κερατοειδούς σε ολόκληρη την οφθαλμική επιφάνεια, στους ιστούς του επιπεφυκότα-σκληρού χιτώνα, που παίζουν θεμελιώδη ρόλο στο να επιτρέψουν την επιτυχία της μεταμόσχευσης σε συγκεκριμένες συνθήκες. Τα τελευταία 20 χρόνια τα σύνορα των μεταμοσχεύσεων έχουν κάνει μεγάλα βήματα και η Ιταλία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κόσμο», εξήγησε ο καθηγητής Sarnicola.

Ο ασθενής είναι 83 ετών και είχε χάσει την όραση από το αριστερό μάτι πριν από 30 χρόνια, λόγω προβλήματος στον αμφιβληστροειδή.

Πριν δέκα χρόνια είχε τυφλωθεί και από το δεξί μάτι λόγω σπάνιας ασθένειας. Η αυτομεταμόσχευση κατέστη δυνατή χάρη στην χρήση υλικού από το αριστερό μάτι, «το οποίο παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα, αλλά είχε διατηρήσει υγιή επιφάνεια», όπως εξήγησαν οι ειδικοί.

Η πρώτη φορά στον κόσμο

Η επέμβαση διήρκεσε τέσσερις ολόκληρες ώρες και, μετά την πάροδο δυο εβδομάδων, ο ασθενής μπορεί πλέον να αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και να κινείται με αυτονομία, αναφέρει ο ιταλιός Τύπος.

«Όταν ξύπνησα και άρχισα να βλέπω τα περιγράμματα των δακτύλων και του χεριού μου, ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα», ήταν τα πρώτα λόγια του 83χρονου άνδρα, σύμφωνα με την La Repubblica.

Η επέμβαση αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στον κόσμο και αποτελεί μεγάλο επίτευγμα στον χώρο της ιατρικής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ