Ιστορία σήμερα 24/11: Η αεροπειρατεία της EgyptAir που κατέληξε σε λουτρό αίματος με 60 νεκρούς

Σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου 1985, σημειώθηκε μια από τις πιο πολύνεκρες αεροπειρατείες στην ιστορία.

Η Πτήση 648 της EgyptAir απογειώθηκε στις 23 Νοεμβρίου από το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα με προορισμό το Κάιρο με 89 επιβάτες και 6 άτομα πλήρωμα. Οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ισραηλινοί.

Πώς ξεκίνησε η αεροπειρατεία

Δέκα λεπτά μετά την απογείωση, τρεις Παλαιστίνιοι, μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Abu Nidal (γνωστής ως Fatah) πήραν τον έλεγχο του αεροσκάφους, ενός Boeing 737-266.

Οι τρομοκράτες Omar Mohammed Ali Rezaq, Nar Al-Din Bou Said και Salem Chakore ήταν βαριά οπλισμένοι με όπλα και χειροβομβίδες.

Έλεγξαν τα διαβατήρια των επιβατών και τους τοποθέτησαν ανάλογα με την εθνικότητά τους. Αυτό, όμως, που δεν γνώριζαν ήταν ότι ανάμεσα στους επιβάτες βρισκόταν και ένας Αιγύπτιος πράκτορας στην Υπηρεσία Ασφαλείας, ο Mustafa Kamal.

https://www.facebook.com/TheMaltaIndependent/videos/920977108706773

Ο Αιγύπτιος άρχισε να πυροβολεί σκοτώνοντας τον ένα τρομοκράτη, προτού τραυματιστεί μαζί με δύο αεροσυνοδούς. Κατά την ανταλλαγή πυρών, τρύπησε η άτρακτος, προκαλώντας την αποσυμπίεσή της. Το αεροσκάφος έπρεπε να κατέβει στα 14.000 πόδια ώστε να μπορέσουν οι επιβαίνοντες να αναπνεύσουν.

Αρχικός προορισμός των αεροπειρατών ήταν η Λιβύη, ωστόσο, λόγω της τροπής που πήρε η αεροπειρατεία και των λίγων καυσίμων επέλεξαν να προσγειωθούν στη Μάλτα. Οι αρχές της χώρας δεν έδωσαν την σχετική άδεια, ωστόσο, οι αεροπειρατές ανάγκασαν τον πιλότο Hani Galal, να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Luqa».

Η προσγείωση στη Μάλτα και οι διαπραγματεύσεις

Οι αρχές της Μάλτας ήταν αισιόδοξες ότι θα επιλύσουν την κρίση χωρίς περαιτέρω προβλήματα. Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις με επικεφαλής τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Karmenu Mifsud Bonnici και έναν διερμηνέα.

σαν σημερα, 24 νοεμβριου, egyptair, αεροπειρατεία

Αρνήθηκε τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους και την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει το αεροπλάνο, μέχρι νσ απελευθερωθούν όλοι οι επιβάτες. Οι αεροπειρατές δέχτηκαν να απελευθερώσουν έντεκα επιβάτες και τους δύο τραυματίες αεροσυνοδούς. Όμως, η καλή τους θέληση δεν κράτησε για πολύ.

Ο αρχηγός τους απείλησε ότι θα σκοτώνει έναν επιβάτη κάθε 15 λεπτά, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά του και ξεκίνησε από τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς επιβάτες.

Ο Bonnici ήταν υπό μεγάλη πίεση τόσο από τους αεροπειρατές όσο και από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο που ήθελαν να επέμβουν. Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Μάλτα ότι η Αίγυπτος είχε μια ειδική ομάδα αντιτρομοκρατίας έτοιμη, έτσι της δόθηκε άδεια για να φτάσει.

Οι Αιγυπτιακές δυνάμεις θα επιτίθεντο στο αεροπλάνο το επόμενο πρωί, όταν θα το εφοδίαζαν με τρόφιμα.

aeroskafos aeropeiratia

Η έφοδος και το λουτρό αίματος

Η επιδρομή ξεκίνησε χωρίς προειδοποίηση, περίπου 1,5 ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα. Οι Αιγύπτιοι καταδρομείς επιτέθηκαν με εκρηκτικά στις πόρτες του αεροσκάφους. Οι αεροπειρατές όταν συνειδητοποίησαν ότι δέχονται επίθεση, πέταξαν χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά.

Κατά την έφοδο, σκοτώθηκαν 54 από τους 87 επιβάτες, καθώς και δύο μέλη του πληρώματος και ένας αεροπειρατής. Ο μοναδικός αεροπειρατής που είχε επιζήσει, ο Rezaq, πέρασε απαρατήρητος, ωστόσο, συνελήφθη λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Όταν τελείωσε η έφοδος, είχαν σκοτωθεί 58 από τους 95 επιβάτες και πλήρωμα, καθώς και δύο από τους τρεις αεροπειρατές.

Καταδίκη

Ο Rezaq δικάστηκε στη Μάλτα, αλλά χωρίς αντιτρομοκρατική νομοθεσία, δικάστηκε για άλλες κατηγορίες και καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη, από τα οποία εξέτισε τα 8. Η αποφυλάκισή του προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μάλτας και ΗΠΑ, επειδή το δίκαιο της Μάλτας, απαγορεύει ένα άτομο να δικαστεί δύο φορές με κατηγορίες που συνδέονται με τα ίδια γεγονότα.

Μετά την απέλασή του, συνελήφθη στη Νιγηρία. Μετά από τρεις μήνες, παραδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου, στις 7 Οκτωβρίου 1996, ενώπιον δικαστηρίου, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς το δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους.

Μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η πτήση 648 της EgyptAir ήταν η πιο πολύνεκρη αεροπειρατεία στην ιστορία και παραμένει το πιο φονικό περιστατικό στην ιστορία της Μάλτας σε καιρό ειρήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ