ΗΠΑ: Το αδιέξοδο για το όριο του χρέους κινδυνεύει να εκτροχιάσει την οικονομία

Στην αμερικανική οικονομία, η οποία κυριαρχείται από την άνοδο των επιτοκίων και τις ανησυχίες για ύφεση λόγω του υψηλού πληθωρισμού, η αντιπαράθεση για το όριο του χρέους ξεχωρίζει ως ένας νέος παράγοντας κινδύνου που θα ταρακουνήσει τις αγορές.

Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έφτασε χθες το όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άρχισε να εφαρμόζει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες επενδύσεις στο Ταμείο Συντάξεων και Αναπηρίας του Δημοσίου και στο Ταμείο Παροχών Υγείας Συνταξιούχων Ταχυδρομικών Υπηρεσιών ανεστάλησαν μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Με τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, επιδιώκεται να αποτραπεί η αύξηση του γενικού επιπέδου του χρέους με τη χρήση των οικονομικών πόρων των εν λόγω συνταξιοδοτικών ταμείων, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι ομοσπονδιακές πληρωμές. Ταυτόχρονα, τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο δίνουν στο Κογκρέσο χρόνο για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι μόλις κέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τάσσονται υπέρ σημαντικών περικοπών δαπανών στις διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους. Ενώ οι Δημοκρατικοί επιμένουν στην αύξηση του ορίου χρέους, απορρίπτουν τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων για περικοπή ορισμένων δαπανών.

Υπάρχει ανησυχία ότι το ζήτημα του ορίου χρέους, το οποίο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, θα ταρακουνήσει τις αγορές σε λίγους μήνες. Ενώ οι προσδοκίες για ύφεση ενισχύονται στις ΗΠΑ, η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων για το όριο του χρέους ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ.

Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι αν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποφυγή της χρεοκοπίας, το σοκ θα μπορούσε να βυθίσει τον κόσμο σε ύφεση και χρηματοπιστωτική κρίση.

Τι είναι το όριο χρέους;

Το όριο χρέους ή ανώτατο όριο χρέους, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1917, σημαίνει «το ανώτατο όριο του χρηματικού ποσού που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πληρώσει τα χρέη της».

Κάθε χρόνο, το Κογκρέσο εγκρίνει έναν προϋπολογισμό που περιλαμβάνει κυβερνητικές δαπάνες για υποδομές, προγράμματα όπως η κοινωνική ασφάλιση και οι μισθοί των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Η κυβέρνηση, η οποία επίσης φορολογεί τους πολίτες για όλες αυτές τις δαπάνες, ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει σε έσοδα εδώ και χρόνια, αυξάνοντας το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Η κυβέρνηση πρέπει να δανειστεί χρήματα για να συνεχίσει τις πληρωμές που έχει ήδη εγκρίνει το Κογκρέσο. Το όριο χρέους περιορίζει το χρέος που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πληρώσει τους «λογαριασμούς» της.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει την άδεια να δανείζεται μέχρι να επιτευχθεί το όριο που έχει θέσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ με νόμο.

Το σημερινό όριο χρέους είναι περίπου 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τι θα συμβεί αν επιτευχθεί το όριο του χρέους;

Εάν επιτευχθεί το όριο του χρέους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αυξήσει το ποσό του χρέους. Ως εκ τούτου, μπορεί να δαπανά μόνο τα μετρητά στο ταμείο και τα εισερχόμενα έσοδα. Για να αυξηθεί το όριο, πρέπει να ληφθεί άδεια από το Κογκρέσο με την ψήφιση νόμου.

Κατά τη διαδικασία αυτή, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να λάβει ορισμένα έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν λογιστικές τεχνικές που μειώνουν προσωρινά το ποσό των ομολόγων του Δημοσίου των ΗΠΑ που εκδίδονται σε διάφορους λογαριασμούς της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες επενδύσεις σε ταμεία όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία μπορεί να ανασταλούν ή ο κάτοχος των τίτλων μπορεί να εξοφληθεί πριν από τη λήξη τους.

Εάν το όριο του χρέους δεν αυξηθεί, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις δαπάνες του, καθώς δεν μπορεί να προβεί σε νέο δανεισμό.

Ενώ η αποπληρωμή των χρεών των ΗΠΑ αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα, η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει εάν δεν μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας

Η αμερικανική οικονομία, η οποία έχει ήδη υψηλό πληθωρισμό και ανησυχίες για ύφεση, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο «χρεοκοπίας» με την επίτευξη του ορίου χρέους.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι συνέπειες της χρεοκοπίας της χώρας θα μπορούσαν να είναι σοβαρές. Αναφέροντας ότι η κατάσταση αυτή θα δημιουργήσει χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα υπονομεύσει την οικονομία, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να εισέλθει σε σοβαρή ύφεση.

Αν και αναφέρεται ότι είναι δύσκολο να δοθεί ακριβής ημερομηνία για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας λόγω της μεταβλητότητας των κρατικών πληρωμών και εσόδων, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν πιστεύει ότι είναι απίθανο να συμβεί πριν από τον Ιούνιο.

Αναφέρεται ότι η χρεοκοπία των ΗΠΑ μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην εθνική οικονομία αλλά και στις παγκόσμιες αγορές.

Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις της αδυναμίας της χώρας να πληρώσει το χρέος της στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να είναι «τρομερές».

Το δολάριο ΗΠΑ εδραιώνει τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα χάρη στην παγκόσμια πεποίθηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί πάντα να πληρώνει τα χρέη της.

Οι τράπεζες, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες, οι επιχειρήσεις και οι χώρες χρησιμοποιούν τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και ομόλογα του Δημοσίου για την κάλυψη των περιουσιακών τους στοιχείων και τη διενέργεια διεθνών συναλλαγών, καθιστώντας τις ΗΠΑ απαραίτητες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τόσο το δολάριο ΗΠΑ όσο και τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο. Αναφέρεται ότι μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ και τα κρατικά ομόλογα και να προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να κλονίσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Ντέσμοντ Λάχμαν, Senior Fellow στο American Enterprise Institute (AEI), δήλωσε ότι το όριο του χρέους είναι «ένα όριο που θέτει το Κογκρέσο στο ποσό που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση» και ότι όταν αυτό το όριο φτάσει, η κυβέρνηση αναγκάζεται να περικόψει τις δαπάνες ή να αυξήσει τους φόρους για να μην το υπερβεί.

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα στις αμερικανικές και τις παγκόσμιες αγορές, όπως συνέβη το 2011, καθώς αυξάνει την πιθανότητα οι ΗΠΑ να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Λάχμαν.

Επισημαίνοντας ότι αν η χώρα πράγματι χρεοκοπήσει, θα μπορούσε να υπάρξει «κατάρρευση» στις αμερικανικές και τις παγκόσμιες αγορές, με τον Λάχμαν να δηλώνει ότι αναμένει από το Κογκρέσο και την κυβέρνηση να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους, όπως και στο παρελθόν.

«Τους επόμενους μήνες, το θέμα αυτό είναι πιθανό να αυξήσει την αβεβαιότητα της αγοράς τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Λάχμαν, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές φαίνεται να μην μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, το οποίο έχει γίνει συχνά πρόβλημα στις ΗΠΑ, είχε λήξει το 2011.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση των ΗΠΑ από «ΑΑΑ» σε «ΑΑ+» για πρώτη φορά στην ιστορία. Η Fitch Ratings είχε θέσει την αξιολόγηση της χώρας σε αρνητική παρακολούθηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ