ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές προειδοποιούν τον Μπάιντεν για το «όριο χρέους»

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στο αμερικανικό Κογκρέσο προειδοποίησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι δεν θα υποστηρίξουν την αύξηση του ορίου χρέους χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Με επικεφαλής τον γερουσιαστή της Γιούτα Μάικ Λι, 24 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με το όριο του χρέους.

Στην επιστολή αναφερόταν ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίθεση στην αύξηση του ορίου χρέους χωρίς μια πραγματική διαρθρωτική μεταρρύθμιση των δαπανών που θα μειώσει τις ελλειμματικές δαπάνες και θα αποκαταστήσει τη «δημοσιονομική σύνεση» στην Ουάσιγκτον.

Στην επιστολή, η οποία αξιολογεί «μια πλήρη καταστροφή» για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, αναφέρεται ότι «η χώρα μας έχει χρέος 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα επίπεδο χρέους που υπερβαίνει σήμερα το μέγεθος της οικονομίας μας. Ο πληθωρισμός κάνει τη ζωή των αμερικανικών οικογενειών κάθε μέρα πιο ακριβή».

«Δεν σκοπεύουμε να ψηφίσουμε υπέρ της αύξησης του ορίου χρέους χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τις τρέχουσες και μελλοντικές δημοσιονομικές πραγματικότητες, θα επιβάλλουν πραγματικά τους κανόνες του προϋπολογισμού και των δαπανών και θα διαχειρίζονται τις εκτός ελέγχου κυβερνητικές πολιτικές», αναφέρεται στην επιστολή.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει φθάσει στο όριο του χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Το όριο χρέους ή ανώτατο όριο χρέους σημαίνει «το ανώτατο όριο του ποσού των χρημάτων που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να πληρώσει τα χρέη της».

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι μόλις κέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τάσσονται υπέρ σημαντικών περικοπών δαπανών στις διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους. Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη πλευρά, επιμένουν στην αύξηση του ορίου του χρέους, ενώ απορρίπτουν τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων για περικοπή ορισμένων δαπανών.

Υπάρχει ανησυχία ότι το ζήτημα του ορίου χρέους, το οποίο έχει περιέλθει σε αδιέξοδο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, θα ταρακουνήσει τις αγορές σε λίγους μήνες. Ενώ οι προσδοκίες για ύφεση ενισχύονται στις ΗΠΑ, η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων για το όριο του χρέους ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ