ΗΠΑ κατά Ρωσίας για τη νέα συνθήκη START: Δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αρνήθηκε να επιτρέψει δραστηριότητες επιθεώρησης στο έδαφός της στο πλαίσιο της Συνθήκης START, η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των δυνατοτήτων διηπειρωτικών πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ των δύο χωρών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν επέτρεψε τις δραστηριότητες επιθεώρησης στο έδαφός της στο πλαίσιο της Νέας Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (START), η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό των δυνατοτήτων διηπειρωτικών πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με την υποχρέωσή της να επιτρέψει δραστηριότητες επιθεώρησης στο έδαφός της βάσει της νέας Συνθήκης START. Η άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις εμποδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν τα σημαντικά δικαιώματά τους βάσει της συνθήκης και απειλεί τη βιωσιμότητα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας».

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συνθήκης.

Τονίζοντας ότι υπάρχει σαφής τρόπος για να επιστρέψει η Ρωσία στη συμμόρφωση με τη συνθήκη, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιτρέψει τις δραστηριότητες επιθεώρησης στο έδαφός της, όπως κάνει εδώ και χρόνια στο πλαίσιο της νέας συνθήκης START, και να συμμετάσχει σε μια σύνοδο της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής».

Στη δήλωση σημειώνεται ότι τίποτα δεν εμποδίζει τους Ρώσους επιθεωρητές να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να διεξάγουν επιθεωρήσεις για πυρηνικά θέματα, ενώ αναφέρεται ότι η νέα Συνθήκη START εξακολουθεί να είναι σημαντική για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ παρέτειναν τη συνθήκη με τη Ρωσία για 5 χρόνια στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

«Για να διασφαλιστεί ότι η συνθήκη παραμένει ένα εργαλείο σταθερότητας και προβλεψιμότητας, η Ρωσία πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και να συμμορφωθεί με τη συνθήκη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να θεωρούν τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων ως απαραίτητο μέσο για την ενίσχυση της χώρας μας, των συμμάχων μας και της παγκόσμιας ασφάλειας».

Στη δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι η αμοιβαία διαφάνεια είναι σημαντική σε περιόδους έντασης, «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν εποικοδομητικά με τη Ρωσία για την πλήρη εφαρμογή της Νέας Συνθήκης START».

Η Νέα Συνθήκη START, συνέχεια των Συνθηκών Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων (START 1 και START 2) που υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και με τη Ρωσική Ομοσπονδία το 1993, είναι η τελευταία πυρηνική συμφωνία σε ισχύ μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Η νέα Συνθήκη START, που υπογράφηκε το 2010, περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που αναπτύσσουν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε 1.550 κατ’ ανώτατο όριο. Περιορίζει επίσης τον αριθμό των εκτοξευτών και των βαρέων βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα σε 800.

Η δεκαετής συνθήκη, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2011, επρόκειτο να λήξει στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε την απόφαση για την παράταση της συμφωνίας για 5 έτη στις 29 Ιανουαρίου 2021. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης την απόφασή του να παρατείνει τη συμφωνία στις 5 Φεβρουαρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ