Ηνωμένα Έθνη: Δεν θα επιτρέψουμε να τερματιστεί η πρωτοβουλία για τα σιτηρά

Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μπλοκαριστεί και οι εργασίες για τη συνέχισή της βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε η συντονίστρια του συστήματος του ΟΗΕ, Ντενίζ Μπράουν.

«Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει μπλοκαριστεί. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Κίεβο την Τρίτη.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι υπήρχαν δυσκολίες, οι οποίες όμως διευθετούνταν.

«Η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να κάνει περισσότερα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τελειώσει… Πιστέψτε με, δεν θα επιτρέψουμε να τελειώσει. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά, ούτε και η Ουκρανία», τόνισε.

Η Μπράουν σημείωσε τη σημασία της ουδετερότητας για τη συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωσία. «Και αυτό συμβαίνει τώρα, καθώς προσπαθούμε να επεξεργαστούμε την πρωτοβουλία», εξήγησε.

Η συντονίστρια υπενθύμισε ότι η πρωτοβουλία πρόκειται να ανανεωθεί τον Μάρτιο. «Πριν από την τελευταία παράταση της πρωτοβουλίας τον Νοέμβριο, αφιερώσαμε πολύ χρόνο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δουλεύοντας πολλά σημεία», είπε.

Στις 20 Ιανουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών και της επέκτασής της σε άλλα ουκρανικά λιμάνια.

Νωρίτερα ο ΟΗΕ δήλωσε ότι η «συμφωνία για τα σιτηρά» δεν μπορεί να επεκταθεί σε νέα λιμάνια και αγαθά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ