Ικανοποίηση Κυπριακού ΥΠΕΞ για την ανανέωση θητείας της UNFICYP – Αντιδράσεις από Τουρκία

Την ικανοποίηση του εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ψηφίσματος με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ακόμα 12 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι την 31ηΙανουαρίου 2024. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να ενημερώνεται ανά εξάμηνο τόσο για τις Καλές Υπηρεσίες όσο και για την Ειρηνευτική Δύναμη, μέσω και των σχετικών Εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω Ψήφισμα, μαζί με το Ψήφισμα 186/1964, αποτελούν τον θεσμικό οδηγό για την παρουσία της UNFICYP στην Κύπρο, τα οποία αμφότερα αναφέρονται στις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις των εμπλεκομένων μερών σε σχέση με το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού. Υπογραμμίζει τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Εξόχως σημαντικές διατάξεις αποτελούν επίσης οι αναφορές στο θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπου το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην αναστροφή των παράνομων ενεργειών και να σεβαστεί τα Ψηφίσματα 550 και 789 καθώς και τις προεδρικές δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν το θέμα της Αμμοχώστου αποτέλεσε αντικείμενο ειδικών συνεδριών του Σώματος. Το Ψήφισμα καταγράφει την απογοήτευση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις προηγούμενες σχετικές εκκλήσεις του, ενώ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε νέα μονομερής ενέργεια εντός της περίκλειστης περιοχής θα προκαλέσει την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Ψήφισμα επαναλαμβάνει την ισχυρή υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για αναζωογόνηση της διαδικασίας συνομιλιών και περιλαμβάνει ενισχυμένες αναφορές για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για διορισμό Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών με αποστολή την υποβοήθηση της προσπάθειας για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Διατηρούνται οι αναφορές σχετικά με το θέμα των παραβιάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζεται ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Καλεί, επίσης, για την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις προσπάθειες για λύση, γεγονός το οποίο αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Το Ψήφισμα περιλαμβάνει, επίσης, αναφορές για την ανάγκη προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία, για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και για τον τερματισμό των πολιτικών εμποδίων τα οποία καθυστερούν ή παρακωλύουν την επίτευξη προόδου σε σημαντικές πρωτοβουλίες όπως στον τομέα της εκπαίδευσης. Επί τούτου, ειδική αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα «Imagine», η οποία είναι δεικτική για την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να αναστείλει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την αποκατάσταση του status quo στα Στροβίλια και αναδεικνύει την ευθύνη της Τουρκίας για αυτή την παραβίαση. Διατηρούνται, επίσης, οι σημαντικές αναφορές στο θέμα των αγνοουμένων και στην ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών, ειδικά της πρόσβασης σε αρχεία για την υποβοήθηση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει ικανοποίηση και ευχαριστεί τις εμπλεκόμενες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποτελεσματικότητα της μεταξύ μας διπλωματικής διεργασίας των τελευταίων εβδομάδων, που είχε ως αποτέλεσμα την ομαλή υιοθέτηση του Ψηφίσματος.

Έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία

Με Δελτίο Τύπου απαντά το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας ότι υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) σχετικά με το ψήφισμα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνονται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, παρατηρούμε ότι το Συμβούλιο, αποκομμένο από την πραγματικότητα επί του εδάφους και αγνοώντας τη βούληση της «ΤΔΒΚ» για λύση δύο κρατών, επιμένει σε μοντέλα λύσης που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει πολλές φορές. Η κατάσταση αυτή είναι ασύμβατη με την κοινή λογική και την καλή θέληση και δείχνει ότι, αντί να προωθήσει μια πραγματική διευθέτηση στο νησί, το Συμβούλιο αδυνατεί να απελευθερωθεί από την ελληνοκυπριακή επιρροή.

Για άλλη μια φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αγνόησε το απάνθρωπο και παράνομο εμπάργκο που επιβλήθηκε στον τουρκοκυπριακό λαό. Αποτελεί άλλη μια αντίφαση το γεγονός ότι το ψήφισμα ζητά συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, αγνοώντας τις ρεαλιστικές, εποικοδομητικές και ειλικρινείς προτάσεις συνεργασίας που μετέφερε ο Πρόεδρος της «ΤΔΒΚ» κ. Ερσίν Τατάρ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τις επιστολές του με ημερομηνία 1 και 8 Ιουλίου 2022, οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές ανάγκες του Νησιού, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Απορρίπτουμε τα σημεία του ψηφίσματος σχετικά με το Maraş (Βαρόσια) και επαναλαμβάνουμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως όλες τις δραστηριότητες που έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν από τις αρχές της «ΤΔΒΚ» στην περιοχή με σεβασμό στα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών και προς όφελος των δύο λαών του Νησιού. Καλούμε το Συμβούλιο να σταματήσει να στηρίζει την ανειλικρινή στάση της ελληνοκυπριακής διοίκησης, η οποία έχει ως στόχο να εμποδίσει τους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να επιστρέψουν στις περιουσίες τους να το πράξουν. Με την ευκαιρία αυτή τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι το Maraş(Βαρόσια) είναι έδαφος της «ΤΔΒΚ».

Η συγκατάθεση της «ΤΔΒΚ» δεν ζητήθηκε για άλλη μια φορά κατά την παράταση της εντολής της UNFICYP. Έχει επανειλημμένα καταγραφεί ότι αυτό είναι αντίθετο με την καθιερωμένη πρακτική των Ηνωμένων Εθνών και ότι η UNFICYP μπόρεσε να συνεχίσει τις δραστηριότητές της χάρη στην καλή θέληση των αρχών της «ΤΔΒΚ». Είναι σημαντικό η UNFICYP να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο έδαφος της «ΤΔΒΚ» σε νόμιμη βάση. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι θα υποστηρίξουμε πλήρως τα μέτρα που θα λάβουν οι αρχές της «ΤΔΒΚ» για το σκοπό αυτό.

Ένας κοινός τόπος για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες επί του εδάφους. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα, με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στη νήσο Κύπρος, να επαναβεβαιώσουν τα εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς τους, και να αναγνωρίσουν την «ΤΔΒΚ» καταλήγει η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ