Ιαπωνία και ΗΠΑ συμφωνούν να διατηρήσουν την ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, συναντήθηκε με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

«Επιβεβαιώσαμε επίσης τη συνέχιση της στενής συνεργασίας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Τόκιο καταδίκασε τις ασκήσεις και τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Κίνας.

«Ενημέρωσα την πρόεδρο Πελόζι ότι το γεγονός ότι κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι προσγειώθηκαν κοντά στα ιαπωνικά ύδατα, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, απειλεί την εθνική μας ασφάλεια και ότι η Ιαπωνία καταδικάζει έντονα τέτοιες ενέργειες», δήλωσε ο Κισίντα.

Είπε ότι η συμπεριφορά της Κίνας επηρεάζει σοβαρά «την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και πέραν αυτής».

Η Πελόζι έφτασε στην Ιαπωνία μετά την επίσκεψή της στη Νότια Κορέα την Πέμπτη, όπου δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων έχει επίσης προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Ιάπωνα ομόλογό της, τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής Χιρογιούκι Χοσόντα, την Παρασκευή.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι κάλεσε την Πέμπτη τις κινεζικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στο πλαίσιο της άσκησης έπληξαν την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας. Οι πύραυλοι προσγειώθηκαν νοτιοδυτικά της νήσου Χατερούμα στο αρχιπέλαγος Ryukyu, τμήμα του ιαπωνικού νομού Οκινάουα.

Η Χατερούμα βρίσκεται κοντά στην Ταϊβάν και επίσης κοντά στα ελεγχόμενα από την Τόκιο νησιά Σενκάκου (κινεζικά: Ντιαογιού) στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τα εδαφικά δικαιώματα των οποίων αμφισβητούνται από το Πεκίνο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται επίσης το ιαπωνικό νησί Γιοναγκούμι, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις αμυντικές θέσεις των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ