Η Ουγγαρία αρνείται ότι μπλόκαρε τη δήλωση της ΕΕ για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν από το ΔΠΔ

Η Ουγγαρία διέψευσε δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο άσκησε βέτο στη δημοσίευση κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Χάγη.

«Αυτό είναι ψέμα», δήλωσε το βράδυ της 20ής Μαρτίου ο εκπρόσωπος του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών Μάτε Πατσολάι. «Η αλήθεια είναι ότι η Ουγγαρία μετέφερε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ την ακόλουθη θέση: «Η Ουγγαρία λαμβάνει γνώση της απόφασης του ΔΠΔ και δεν επιθυμεί να τη σχολιάσει με οποιονδήποτε τρόπο. Ωστόσο, εάν ο Ύπατος Εκπρόσωπος ή οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ επιθυμεί να προβεί σε δήλωση, η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί σε αυτό», ανέφερε ο Πατσολάι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Το Bloomberg ανέφερε στις 20 Μαρτίου, επικαλούμενο πηγές του, ότι ο Μπορέλ αναγκάστηκε να εκδώσει δήλωση εκ μέρους του λόγω της ουγγρικής θέσης.

Ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΠΔ είχε ληφθεί υπόψη. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η θέση της Ουγγαρίας σχετικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο «ενδέχεται να εκφραστεί» στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23-24 Μαρτίου.

Το Bloomberg σημειώνει ότι το σχέδιο δήλωσης μετά τη σύνοδο κορυφής χρησιμοποιεί την ίδια διατύπωση με τη δήλωση του Μπορέλ. Πηγές του πρακτορείου δεν απέκλεισαν ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής ενδέχεται να απαιτήσουν σκληρότερη ρητορική κατά των ρωσικών αρχών σε σχέση με την απόφαση του ΔΠΔ.

Στις 20 Μαρτίου, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ εξέδωσαν δήλωση υποστήριξης της έρευνας του ΔΠΔ. Ο εκπρόσωπος της Ουγγαρίας δεν την υπέγραψε.

Στις 17 Μαρτίου, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Πούτιν και της προεδρικής επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα με την κατηγορία της «παράνομης απέλασης» ουκρανικών παιδιών. Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας για τις πληροφορίες από τη Χάγη, δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΔΠΔ δεν έχουν καμία σημασία για τη Ρωσία και ότι πιθανά εντάλματα σύλληψης είναι νομικά άκυρα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ