Η λογίστρια του Παντσέρι, η αρχιτέκτονας του δικτύου «μαύρου χρήματος» – «Παρανομούσε» και μετά τη σύλληψή του

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση του «ευρωκυκλώματος» που πρωταγωνιστεί στο σκάνδαλο QatarGate βλέπουν το φως της δημοσιότητας, λίγες μόνο ημέρες από τη στιγμή που ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, αποφάσισε να ξεκινήσει να «κελαηδάει».

Υπενθυμίζεται ότι -όπως γνωστοποιήθηκε χθες, Τετάρτη (18/1)- συνελήφθη η λογίστρια του Παντσέρι, η Μόνικα Ροσάνα Μπελίνι και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρημάτων, καθώς φέρεται να είναι το πρόσωπο «κλειδί» στη διακίνηση των ποσών που προέρχονταν από το Κατάρ και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Il Fatto Quotidiano, επειδή η ροή χρημάτων από το Κατάρ ήταν ολοένα και πιο σημαντική, τα μετρητά συσσωρεύονταν και επομένως υπήρχε ανάγκη για έναν διαφορετικό, πιο διακριτικό, προφανώς «νόμιμο» τρόπο διαχείρισης των φερόμενων δωροδοκιών.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινάει ο ρόλος της λογίστριας του Παντσέρι, στην οποία έχει αναφερθεί στις καταθέσεις του και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Σύμφωνα με τη βελγική δικαιοσύνη, τα αδικήματα της Μπελίνι ξεκίνησαν ήδη από το 2018, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι ανέφερε ο Τζόρτζι. Και συνεχίστηκαν μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου 2022 κι ενώ είχαν ήδη γίνει οι πρώτες συλλήψεις από τη βελγική αστυνομία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όταν την περασμένη Τρίτη (17/1) άτομα της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, που φορούσαν πολιτικά ρούχα, μπήκαν στο γραφείο της λογίστριας στο Μιλάνο για να τη συλλάβουν, εκείνη μάλλον περίμενε ήδη την επίσκεψή τους. Κι αυτό γιατί ο πελάτης είχε αποφασίσει να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές και να κατονομάσει όλους τους εμπλεκόμενους, με αντάλλαγμα μόλις έναν χρόνο φυλάκισης.

Σύμφωνα με τα όσα έχει καταθέσει ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, η Μπελίνι γνώριζε καλά από το 2019 ότι ο ρόλος της στο σύστημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος είχε γίνει κορυφαίος. Τέτοιος, που τώρα για τα αδικήματα που της αποδίδονται κινδυνεύει με ποινή μέχρι 10 χρόνια φυλάκισης.

Για τους βέλγους ερευνητές, η Μπελίνι ήταν η αρχιτέκτονας του δικτύου που είχε δημιουργηθεί και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη λήψη των χρημάτων από το Κατάρ, δημιουργώντας μαζί με την κόρη του Παντσέρι, Σίλβια, μια εταιρεία που θα «καθάριζε» τα χρήματα. Μάλιστα, όπως ο Τζόρτζι έχει αναφέρει, «στις αρχές του 2019, ο Παντσέρι σκέφτηκε ότι -αντί να παίρνει μετρητά- θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί μια νομική δομή στην οποία θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε και έτσι να γίνει διαχείριση της ροής των χρήματων με νόμιμο τρόπο».

Έτσι, χάρη στο έργο της Μπελίνι, «ζωντανεύει» η Equality Consultancy srl, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε -υποτίθεται- για να «αναπτύξει» σχέσεις μεταξύ ΜΚΟ, εταιρειών και «ομόλογων σε τρίτες χώρες». «Στην Ιταλία δημιουργήθηκε μια εταιρεία συμβούλων, η Equality, η οποία παρείχε υπηρεσίες σε μια εταιρεία με έδρα την Αγγλία», λέει ο Τζόρτζι κάνοντας αναφορά στους «συνδέσμους» μεταξύ της Ντόχα και της «ομάδας» των Βρυξελλών: στον Bettahar Boudjellal, γνωστό και ως «ο Αλγερινός», και σε έναν άνδρα από την Τουρκία, γνωστό ως «Παλαιστίνιος».

Ωστόσο, δεν αρκούσε η δημιουργία μιας εταιρείας στην Ιταλία, χρειαζόταν ένας περαιτέρω τριγωνικός μηχανισμός, ο οποίος ξεπέρασε τη Μάγχη και περιλάμβανε έναν άνθρωπο που ο Τζόρτζι αποκαλεί «Χακάν». «Ήταν ο Παλαιστίνιος που πρότεινε να έρθει σε επαφή με τον Χακάν και την εταιρεία του στην Αγγλία, το όνομα του οποίου δεν θυμάμαι. Επειδή ήταν αγγλική εταιρεία, τα έγγραφα έπρεπε να ετοιμαστούν στα αγγλικά. Η εμπλοκή μου ήταν να συνδέσω τον Παντσέρι, τη λογίστριά του και την κόρη του, Σίλβια (κανείς τους δεν μιλούσε αγγλικά) με τον Χακάν. Και η Σίλβια έχει ετοιμάσει τα χαρτιά ως δικηγόρος. Για να δικαιολογηθεί η χρήση ιταλικής εταιρείας από αγγλική εταιρεία, οι υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται στην αγγλική γλώσσα. Έτσι ζήτησα από αγγλόφωνους γνωστούς της οικογένειάς μου να παράσχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, χωρίς να ξέρω τι συμβαίνει», λέει ο Τζόρτζι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα που καταλήγει αναφέροντας ότι όλη την υπόλοιπη δουλειά σχεδίασαν η Μπελίνι και η Σίλβια Παντσέρι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ