Η… καλή Τουρκία και η απόσυρση των Leopard από τα Κατεχόμενα

Ζούμε σίγουρα μια αλλαγή στάσης της τουρκικής ηγεσίας. Η γείτων από απείθαρχος σύμμαχος θέλει τον τελευταίο καιρό να εμφανίζεται υπεράνω και το… καλό παιδί. Σίγουρα δεν είναι η προεκλογική κατάσταση, αλλά η διεθνής συγκυρία και η ανάγκη της να δείξει δείγματα συμμόρφωσης, προκειμένου να επιτύχει μεσοπρόθεσμους γεωστρατηγικούς στόχους, καθώς και το να πάρει το πράσινο φως για την αγορά καινούργιου εξοπλισμού από Γερμανία και ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο απέσυρε από τα Κατεχόμενα της Κύπρου τα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης τύπου Leopard-2A4. Δραστική αναβάθμιση

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2018, η Τουρκία είχε προβεί σε δραστική αναβάθμιση των δυνάμεων κατοχής, τις οποίες ενίσχυσε ποιοτικά αλλά και ποσοτικά με μια επιλαρχία τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard-2A4, γερμανικής κατασκευής. Τα συγκεκριμένα άρματα είχαν μεταφερθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από τον Έβρο όπου ήταν ενταγμένα στην 1η τουρκική Στρατιά. Τα Leopard-2A4, τα οποία άλλαζαν άρδην τα δεδομένα επί του εδάφους και έδιναν συγκριτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση σύγκρουσης, έχουν αποσυρθεί όπως αποκαλύπτει το κυπριακό Σίγμα, σύμφωνα «με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες» του, και για την ακρίβεια αναφέρει πως είχαν φτάσει στα κατεχόμενα τον Νοέμβριο του 2018 και αποσύρθηκαν τον Μάρτιο του 2021.

Αντικαταστάθηκαν από αμερικανικά

Μπορεί ν’ αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα υπερσύγχρονα γερμανικής κατασκευής άρματα, ωστόσο αντικαταστάθηκαν τον Μάρτιο του 2021 από αμερικανικά Μ48-Α5 Τ2, όπως προσθέτει η κυπριακή ιστοσελίδα, επισημαίνοντας όμως ότι αυτά είναι πεπαλαιωμένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Leopard. Σε σχέση με το τι οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνει ότι από το 2018 είχε ζητηθεί από τη Γερμανία να ζητήσει την απόσυρσή τους. Υπήρχε, μάλιστα, ψήφισμα της κυπριακής βουλής που καλούσε το Βερολίνο ν’ αλλάξει τη στάση του, αλλά η γερμανική κυβέρνηση ήταν παντελώς αρνητική και παρέπεμπε συνεχώς στην ΕΕ ως αρμόδια να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα, κάτι που οι Βρυξέλλες δεν έπραξαν ποτέ.

Απαγόρευση από ΗΠΑ και Γερμανία

Τόσο το αμερικανικό Κογκρέσο όσο και η γερμανική κυβέρνηση απαγορεύουν τη μεταφορά στην Κύπρο οπλικών συστημάτων που κατασκευάζουν. Μια απόφαση την οποία δεν λαμβάνουν υπόψη οι Τούρκοι που όλο και συχνότερα χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα (άρματα μάχης, πυραύλους, πυροβόλα και είδη ατομικού οπλισμού) αμερικανικής προέλευσης και κατασκευής. Η μεταφορά τους από τις δυνάμεις κατοχής δεν ήταν ζήτημα που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από την κυπριακή κυβέρνηση αφού ουσιαστικά πρόκειται για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικού υλικού ευρωπαϊκής προέλευσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση γερμανικής, για την κατοχή εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας μέλους της ΕΕ, από μια τρίτη χώρα, μη μέλους της Ένωσης.

 

Δεν σκοπεύει να ζητήσει την απόσυρση

Ωστόσο, στις 14 Ιανουαρίου του 2021, σε άρθρο της η Deutche Welle ανέφερε, επικαλούμενη δηλώσεις του τότε γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ότι «η Γερμανία δεν σκοπεύει να ζητήσει από την Τουρκία ν’ αποσύρει τα γερμανικής καταγωγής άρματα μάχης Leopard 2A4 που μετέφερε το 2018 στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραπέμπει στην ΕΕ ως αρμόδιο θεσμό για να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα».

 

Καρποφόρησαν οι πιέσεις

Τον Μάρτιο του ΄21 καρποφόρησαν οι πιέσεις, γράφει τώρα το Σίγμα, και η Τουρκία απέσυρε τα Leopard, αντικαθιστώντας τα με τα αμερικανικά Μ-48. Η Κύπρος εδώ και χρόνια προσφέρει διευκολύνσεις στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στο πολεμικό ναυτικό της, και ήταν η δεύτερη φορά που η Άγκυρα είχε αποστείλει στα κατεχόμενα εξοπλισμό γερμανικής κατασκευής, μετά τα πεπαλαιωμένα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Milan. Για την Εθνική Φρουρά της Κύπρου η απόσυρση των Leopard είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι λόγω της μορφολογίας του κυπριακού εδάφους μπορούν σε μεγάλο αριθμό ν’ αποβούν καταλυτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ