Γκορμπατσόφ Pizza Hut – Louis Vuitton: Η διαφήμιση και οι αντιδράσεις

Γκορμπατσόφ Pizza Hut – Louis Vuitton: O τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής ένωσης είχε επικριθεί έντονα από Ρώσους πολιτικούς για την επιλογή του

Ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες διαφημίσεις αμερικανικής πολυεθνικής. Και όχι άδικα, αφού σε αυτήν πρωταγωνιστούσε ο τελευταίος ηγέτης της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης. Το 1997, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επέλεξε να διαφημίσει ο ίδιος την «Pizza Hut» έχοντας μάλιστα στο πλευρό του την 10χρονη εγγονή του, Αναστασία, η οποία απολάμβανε ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσα… «Εξαιτίας του έχουμε ελευθερία», είχε αναφέρει ο γιος του ενώ η σύζυγός στο μήνυμά της ανέφερε ότι «εξαιτίας του είμαστε ελεύθεροι να φάμε την πίτσα μας». Η επιλογή του Γκορμπατσόφ, είχε επικριθεί έντονα από τους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι ανέφεραν δηκτικά ότι σε λίγο θα διαφημίζει και σερβιέτες. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει πάντως να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στη διαφήμιση υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης και ενός αρχείου της περεστρόικα και το έργο αυτό απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά».

Γκορμπατσόφ: Οι βαλίτσες της Luis Vuitton

Το 2007 ο Γκορμπατσόφ φωτογραφήθηκε στο εσωτερικό πολυτελούς λιμουζίνας, σκεφτικός και προβληματισμένος. Το μήνυμα της φωτογραφίας ήταν: ο μεγάλος πολιτικός χρησιμοποιούσε βαλίτσες Luis Vuitton για τα ταξίδια του, που καθόριζαν το μέλλον του κόσμου. Μέσα στη βαλίτσα φαίνεται ένα περιοδικό. Ο τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού που ξεπροβάλλει από την ανοιχτή βαλίτσα γράφει στα ρωσικά: «Η δολοφονία του Λιτβινιένκο: Ηθελαν να παραδώσουν τον ύποπτο για 7 χιλιάδες δολάρια».

Αναφερόταν στην υπόθεση του μυστικού πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινιένκο, που είχε διαφύγει στο Λονδίνο, ύστερα από αποκαλύψεις που ενέπλεκαν τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Λιτβινιένκο δηλητηριάστηκε με ραδιενεργή ουσία και κατηγόρησε τον Πούτιν ότι κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του, λίγες ημέρες προτού καταλήξει. Οταν κυκλοφόρησε η διαφήμιση ήταν προφανές ότι το περιοδικό δεν επιλέχθηκε τυχαία.

Fbb7zKrXwAQqhPy

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ