Γαλλία: Συνεχίζονται οι ταραχές για το συνταξιοδοτικό και η βία σηματοδοτεί «κρίση εξουσίας»

Η οργή για την απόφαση του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να παρακάμψει το κοινοβούλιο στη Γαλλία σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προκάλεσε πολυήμερες ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα, χωρίς να διαφαίνεται τέλος σε αυτή την πολιτική κρίση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το FRANCE 24, η διαμάχη για τις συντάξεις της Γαλλίας πήρε τροπή προς το χειρότερο αυτή την εβδομάδα, με τις διαμαρτυρίες κατά των βαθιά αντιδημοφιλών σχεδίων του Εμανουέλ Μακρόν να κλιμακώνονται εν μέσω σκηνών χάους στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Μακρόν: «Δεν θα υποκύψουμε με τίποτα στη βία»

Επισημαίνεται ότι η αναταραχή άρχισε την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε ειδικές εκτελεστικές εξουσίες για να περάσει τη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση από το κοινοβούλιο. Η οργή για τη λεγόμενη «άρνηση της δημοκρατίας» από τον Γάλλο Πρόεδρο, σε συνδυασμό με την άρνησή του να υποκύψει σε εκατομμύρια ειρηνικούς διαδηλωτές, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, από τους τόνους των σκουπιδιών που δεν έχουν συλλεχθεί μέχρι τον τομέα των διυλιστηρίων. Η σκληρή τακτική της Αστυνομίας έχει, με τη σειρά της, επιδεινώσει την κατάσταση, δημιουργώντας ένα σπιράλ βίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι περισσότεροι από 450 άνθρωποι συνελήφθησαν, την Πέμπτη (23/03), κατά τη διάρκεια της πιο βίαιης ημέρας των διαδηλώσεων εναντίον της προσπάθειας του Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, στην οποία – σύμφωνα με δημοσκοπήσεις – αντιτίθεται η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων. Ο εν λόγω υπουργός, μάλιστα, κατηγόρησε ριζοσπαστικές αναρχικές ομάδες ότι συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιά σε ασυμμάζευτα σκουπίδια.

«Δεν θα υποκύψουμε με τίποτα στη βία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή (24/03), μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος βρίσκεται σε κατάσταση αδιαλλαξίας από τότε που διέταξε την κυβέρνησή του να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να παρακάμψει το κοινοβούλιο. Οι ταραχές ανάγκασαν, ωστόσο, τον Γάλλο Πρόεδρο να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψη του νέου βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Καρόλου Γ’, τον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να φιλοξενήσει στο χρυσοποίκιλτο βασιλικό παλάτι των Βερσαλλιών.

«Η επανένωση των βασιλιάδων στις Βερσαλλίες διαλύθηκε από τον λαό» είπε με ειρωνική διάθεση ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, σφοδρός επικριτής του Εμανουέλ Μακρόν, σε ένα tweet. Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι Άγγλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Ζεράλ Νταρμανέν είναι άχρηστος όταν πρόκειται για την ασφάλεια» πρόσθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος κατακεραυνώθηκε από τον βρετανικό Τύπο μετά το φιάσκο του περσινού τελικού του Champions League στο Παρίσι.

«Βρισκόμαστε κοντά σε εξέγερση»

Ο Ζεράλ Νταρμανέν, που θεωρείται συνήθως σκληροπυρηνικός στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, ήταν μεταξύ των υπουργών που παρακάλεσαν τον Γάλλο Πρόεδρο να μην ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 και για καλό λόγο, καθώς ήξερε ότι η αντίδραση των πολιτών θα ενέπιπτε στην αρμοδιότητά του.

Από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας, τα συνδικάτα είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση να μην αγνοήσει τα εκατομμύρια των ειρηνικών διαδηλωτών που συγκεντρώνονταν σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά σε όλη τη Γαλλία. «Προειδοποιώ τον Πρόεδρο, πρέπει να αποσύρει αυτή τη μεταρρύθμιση πριν εκτυλιχθεί η καταστροφή» επανέλαβε, τη Δευτέρα (20/03), ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, του μεγαλύτερου της Γαλλίας, συμπληρώνοντας: «Μέχρι στιγμής ήμασταν απολύτως νόμιμοι, αλλά ο πειρασμός της βίας είναι υπαρκτός».

«Βρισκόμαστε κοντά σε εξέγερση» όπως ανέφερε, την Τρίτη (21/03), ανώτερος αξιωματικός της γαλλικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο απωλειών. «Ο Πρόεδρος παίζει με τη φωτιά» πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματικός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, και τόνισε: «Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει σε τραγωδία, δηλαδή στον θάνατο ενός διαδηλωτή».

Περισσότεροι από 400 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, την Πέμπτη (23/03), δήλωσε ο Ζεράλ Νταρμανέν στους δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει έναν ακριβή αριθμό για τον αριθμό των τραυματιών μεταξύ των διαδηλωτών και των πολιτών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ταραχών. Μάλιστα, μια γυναίκα έχασε τον αντίχειρά της στην πόλη της Ρουέν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ