Γαλλία: Νέες συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές παρά την απαγόρευση

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στο Παρίσι, για τρίτο συνεχόμενο βράδυ, καθώς χιλιάδες κινητοποιήθηκαν για άλλη μια φορά σε όλη τη Γαλλία, οργισμένοι καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

«Μακρόν, παραιτήσου» και «Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκε με ομάδες διαδηλωτών που έβαλαν φωτιά κάδους απορριμμάτων. Ακόμη, αύρα πέταξε νερό για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Απαγόρευση των διαδηλώσεων στην Πλας ντε λα Κονκόρντ

Οι δημοτικές αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην κεντρική Πλας ντε λα Κονκόρντ και στα Ηλύσια Πεδία σήμερα, μετά από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών που οδήγησαν σε 61 συλλήψεις.

«Λόγω του σοβαρού κινδύνου διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας (…) κάθε συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τη γύρω περιοχή, καθώς και στον τομέα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων απαγορεύεται» ανέφερε η ανακοίνωση. «Τα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εκεί θα απομακρύνονται συστηματικά από τις δυνάμεις της τάξης» και μπορεί να τους γίνει προφορική σύσταση, πρόσθεσε η αστυνομία.

«Παρίσι, ξεσηκώσου»

Νωρίτερα, στη γαλλική πρωτεύουσα, μια ομάδα φοιτητών και ακτιβιστών της συλλογικότητας «Διαρκής Επανάσταση» μπήκαν στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles, προέτρεψαν τον κόσμο να κατέβει σε γενική απεργία και φώναζαν «Παρίσι, ξεσηκώσου».

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Λυών, η οποία χρειάστηκε να τερματιστεί μετά από αίτημα του δημάρχου λόγω της παρουσίας «εχθρικών ομάδων». Και εκεί σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Το μεσημέρι έγινε διαδήλωση στο Μπορντό με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και κάδους απορριμάτων να φλέγονται. Η διαμαρτυρία διαλύθηκε το απόγευμα και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές έδωσαν το «παρών» 1.900 διαδηλωτές, ενώ 10 άτομα συνελήφθησαν.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ