Γαλλία: Μεγαλώνει η λαϊκή οργή – Μετά τις συντάξεις, διαδηλώσεις και για το νερό

Η Αστυνομία της Γαλλίας έριξε δακρυγόνα κατά διαδηλωτών σε μεγάλη διαδήλωση στα δυτικά της χώρας, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (25/03). Συγκεκριμένα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σεν Σολίν για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων για μια νέα δεξαμενή νερού. Μάλιστα, αρκετά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν έπειτα από συγκρούσεις που ξέσπασαν στο εργοτάξιο.

Οι ταραχές αυτές έγιναν έπειτα από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Αν και δεν σχετίζονται άμεσα με τις κινητοποιήσεις για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, οι διαδηλώσεις στη δυτική Γαλλία προστίθενται στην αυξανόμενη αίσθηση της δημόσιας οργής, σύμφωνα με το BBC.

Επισημαίνεται ότι οι πολέμιοι του αρδευτικού έργου στο Σεν Σολίν διαδήλωσαν, το Σάββατο (25/03), παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων στην περιοχή. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τουλάχιστον 6.000 άτομα, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, αν και οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 25.000 άτομα.Διαμαρτύρονται για μια από τις δεξαμενές που κατασκευάζονται στο διαμέρισμα Ντε Σεβρ, η οποία κατασκευάστηκε από μια ομάδα 400 αγροτών για να μειωθεί η χρήση νερού από το δίκτυο το καλοκαίρι.

Η περσινή ξηρασία ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη Γαλλία και ενέτεινε τις συζητήσεις σχετικά με τους υδάτινους πόρους. Οι υποστηρικτές των τεχνητών ταμιευτήρων λένε ότι θα μπορούσαν να δώσουν λύση στις ελλείψεις κατά τη διάρκεια μελλοντικών περιόδων ξηρασίας, αλλά οι πολέμιοι τέτοιων σχεδίων διατείνονται ότι το έργο ευνοεί τους μεγάλους γεωργικούς παραγωγούς για την άρδευση των καλλιεργειών το καλοκαίρι και δεν θα βοηθήσει άμεσα την τοπική κοινωνία.

Σύγκλιση των διαδηλώσεων για τις συντάξεις και το νερό

«Ενώ η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς θα ξεσηκωθούμε ταυτόχρονα για να υπερασπιστούμε το νερό» δήλωσαν οι διοργανωτές, που συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Όχι στους ταμιευτήρες, ευχαριστώ». Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Σεν Σολίν, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 1.000 δυνητικά βίαιοι ακτιβιστές είχαν συμμετάσχει στη διαδήλωση. Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να σταματήσουν ορισμένους που φέρεται να πέταξαν αντιικείμενα στους αστυνομικούς, καθώς πλησίαζαν την περιφραγμένη περιοχή της κατασκευής.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές στο Σεν Σολίν σημείωσαν ότι ο αγώνας αυτός συνδέεται με τις πανεθνικές διαμαρτυρίες κατά του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της απόφασής του να επιβάλει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. «Αυτό που συμβαίνει είναι η σύγκλιση των αγώνων, αυτός ο αγώνας για το νερό είναι παρόμοιος με αυτόν για τις συντάξεις» δήλωσε ο Μπενουά Ζονέ, εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Αγροτών του Ντε Σεβρ, προσθέτοντας: «Αντιμετωπίζουμε την ίδια βία. Η δουλειά μας, το νερό μας κλέβονται για τους λίγους και αυτό δεν είναι σωστό». Μάλιστα, ανάλογες κινητοποιήσεις είχαν γίνει και τον περασμένο Οκτώβριο.

Πάντως, οι αξιωματούχοι λένε ότι έχουν συλληφθεί αρκετά άτομα και η αστυνομία έχει κατασχέσει όπλα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει δηλώσει: «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε αυτή τη βία. Σε μια δημοκρατία, δεν έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε βία». Τέλος, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, έχει πει ότι η βία που εκδηλώθηκε κατά των αστυνομικών στο Σεν Σολίν ήταν «ανείπωτη» και «αφόρητη».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ