Γαλλία: Η κρυφή αλλαγή του Εμανουέλ

Γαλλία: Ο Μακρόν έλαβε την απόφαση για την αλλαγή στον τόνο του μπλε τον Ιούλιο του 2020 προκαλώντας γκρίνια στους κόλπους του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Διακριτικά, αλλά φυσικά όχι χωρίς να παρατηρηθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρενέβη στο μπλε χρώμα της γαλλικής σημαίας αντικαθιστώντας το με ναυτικό μπλε ή μπλε μαράν. Κι όλα αυτό χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Ελιζέ, όπως σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Η γαλλική σημαία με το πιο σκούρο μπλε χρησιμοποιήθηκε μετά την εγκαθίδρυση της πρώτης Γαλλικής Δημοκρατίας το 1792 με την «τρικολόρ» να υιοθετείται ως η σημαία της χώρας το 1794.

Ωστόσο, το πιο ανοιχτό μπλε εμφανίστηκε στη σημαία της Γαλλίας το 1976 από τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν προκειμένου να χρησιμοποιείται σε τηλεοπτικά μηνύματα και διαγγέλματα καθώς το πιο ανοιχτό μπλε δεν ερχόταν σε «σύγκρουση» με το μπλε της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μακρόν έλαβε την απόφαση για την αλλαγή στον τόνο του μπλε τον Ιούλιο του 2020 προκαλώντας γκρίνια στους κόλπους του Μεγάρου των Ηλυσίων. Στην πραγματικότητα, όμως, πίσω από αυτή την απόφαση βρίσκεται ο προσωπάρχης των Ηλυσίων, Αρνό Ζολέν, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». O Zολέν το είχε εκμυστηρευτεί στους δημοσιογράφους Πολ Λαρουτουρού και Ελιό Μποντέ οι οποίοι το μετέφεραν στο βιβλίο τους, υπό τον τίτλο: «Elysée confidential».

5405886 1

Τι συμβολίζουν τα χρώματα

Το μπλε, το λευκό και το κόκκινο συμβολίζουν για τους Γάλλους την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα, την ιδεολογία της Γαλλικής Επανάστασης. Το λευκό συμβολίζει τον Οίκο των Βουρβόνων που ήταν γαλλική δυναστεία, η οποία συνδέεται με τη μοναρχία που επικρατούσε στη Γαλλία μέχρι την Επανάσταση. Επιπλέον, το λευκό είναι το χρώμα της Παναγίας. Το κόκκινο και το μπλε συνδέονται με τη γαλλική πρωτεύουσα και θεωρούνται τα χρώματα του Παρισιού. Ωστόσο, η αλλαγή στην απόχρωση του μπλε δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως μία κίνηση κατά της Ε.Ε, όπως αναφέρει το BBC. O Μακρόν αλλάζει την απόχρωση του μπλε στη γαλλική σημαία ενώ η χώρα του ετοιμάζεται να αναλάβει τον Ιανουάριο του 2022 την προεδρία της ΕΕ .

2393330

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ