Γαλλία κορονοϊός: Η σιωπή στο μετρό θα σταματήσει την εξάπλωση

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που έχουν χτυπήθεί από το τρίτο κύμα του κορονοϊού. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει επιβάλει σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης ενώ οι εμβολιασμοί αποτελούν την μοναδική ελπίδα για να τελειώσει ο εφιάλτης. Στη Γαλλία μάλιστα προχώρησαν σε μία ακόμη σύσταση προς τους πολίτες.

«Σιωπηλοί» θα πρέπει να παραμένουν οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, σύμφωνα με τη γαλλική Ιατρική Ακαδημία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Με την έλευση των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού στη χώρα, η Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίας συνέστησε στο επιβατικό κοινό να έχει το στόμα του κλειστό στη διάρκεια της διαδρομής: δηλαδή, να μην μιλάει με φίλους, γνωστούς ή συγγενείς, ούτε όμως και να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις, ακόμη κι αν φοράει μάσκα.

Εφόσον είναι δύσκολο να τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις όταν χρησιμοποιούμε τις δημόσιες συγκοινωνίες, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, σύμφωνα με την γαλλική Ιατρική Ακαδημία, είναι η σιωπή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, η γαλλική Ιατρική Ακαδημία έσπευσε να εκφράσει την διαφωνία της αναφορικά με τη σύσταση της κυβέρνησης Μακρόν να αποφεύγεται η χρήση της υφασμάτινης μάσκας καθώς παρέχει μειωμένη προστασία των πολιτών απέναντι στον κορωνοϊό, και κυρίως, στις νέες μεταλλάξεις του. «Κάτι τέτοιο στερείται επιστημονικής απόδειξης», απάντησε χθες η Ιατρική Ακαδημία σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι η αποτυχία της μάσκας έχει να κάνει κυρίως με το αν φοριέται σωστά.

metro 7

Γαλλία κορονοϊός: Νέες οδηγίες για τις μάσκες

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Olivier Véran, επιβεβαίωσε τις συστάσεις του γαλλικού Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας σχετικά με τη χρήση υφασμάτινων μασκών, που τώρα θεωρείται ότι δεν μπορούν να προστατέψουν επαρκώς λόγω της εμφάνισης των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Οι υφασμάτινες μάσκες δεν προσφέρουν επαρκές φιλτράρισμα και καθώς οι μεταλλάξεις του Covid-19, είναι πιο μεταδοτικές, συνίσταται στους πολίτες να προτιμούν τις χειρουργικές μάσκες. Ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown.

“Το HCSP (Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας) συνιστά στους Γάλλους, και αυτή είναι η σύσταση που τους κάνω και εγώ επίσης, είναι να μην χρησιμοποιούν πλέον τη χειροτεχνική μάσκα που κάναμε στο σπίτι”, δήλωσε ο Olivier Véran, ο οποίος ζήτησε ” να αποφύγετε επίσης τις λιγότερο φιλτραρισμένες μάσκες βιομηχανικών υφασμάτων (η λεγόμενη “κατηγορία 2”). Το σχετικό διάταγμα με όλες τις οδηγίες θα δημοσιευθεί εντός της ημέρας.

Στο εξής, μόνο τρεις τύποι μασκών θα πρέπει να φοριούνται σε δημόσιους χώρους, ακόμη και αν θα είναι δύσκολο να διασφαλιστεί στην πράξη ότι τηρείται αυτή η οδηγία: χειρουργικές μάσκες (αυτές που χρησιμοποιεί το ιατρικό προσωπικό), FFP2 (η πιο προστατευτική) και οι λεγόμενες βιομηχανικές μάσκες υφάσματος «κατηγορίας 1».

Χρήση μάσκας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την πηγή της είδησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ